Fot. Cranberry Marketing Committee.
Orzechy włoskie
Chyba najczęściej używane w cukiernictwie orzechy nadają się idealnie do dekorowania ciast i ciasteczek. Dodając je do wypieków można doskonale wykorzystać ich właściwości. Orzechy włoskie zawierają bardzo dużo tłuszczów, ale nie tuczą. Zamiast tego pomagają w transporcie substancji odżywczych i redukują poziom cukru we krwi, co jest bardzo pożądane przy suto zastawionym słodkościami stole.
Polecamy: Waniliowe ciasteczka nadziewane
Ciasteczka z żurawiną
Składniki do przygotowania na ok. 25 sztuk:
Na ciasto:
- 250 g płynnego miodu
- 125 g cukru
- 100 g suszonych cranberries (żurawiny amerykańskiej)
- 50 g kalifornijskich orzechów włoskich
- 1 łyżeczka węglanu potasu
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 300 g mąki
Ponadto:
- 100 g cukru pudru
- 100 ml wody
- 30 g suszonych cranberries
Zobacz także: Przepis na muffinki z bakaliami
Przygotowanie:
- Miód i cukier rozgrzać w garnku. Mieszać, aż rozpuści się cukier. Lekko ostudzić.
- Cranberries i orzechy (zostawić trochę na przybranie) drobno posiekać. Węglan potasu rozpuścić w wodzie. Wymieszać przyprawę do pierników i mąkę. Do miodu dodać: połowę ilości mąki, cranberries, orzechy i rozpuszczony węglan potasu. Wymieszać. Masę z resztą mąki ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem wyciąć prostokąty (ok. 5 x 6 cm). Blachę odstawić na ok. 1 godzinę do ostudzenia.
- Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut.
- Cukier puder lekko zagotować z wodą do uzyskania konsystencji syropu. Cienką warstwą syropu posmarować gorące ciasto. Przybrać cranberries i pozostałymi orzechami. Następnie pokroić zgodnie z zaznaczonymi prostokątnymi kształtami.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny + czas chłodzenia
Wartości odżywcze na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 137 kcal, 572 kJ
Białko: 1,5 g
Tłuszcz: 1,4 g
Węglowodany: 29 g
Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj
Zobacz także: Przepis na ciasteczka z żurawiną.