Składniki:
- 10 dag mąki kukurydzianej
- 10 dag mąki gryczanej
- 5 dag mąki ryżowej
- 20 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 8 dag masła
- 10 dag miodu
- 5 dag cukru pudru
- jajko
Na lukier:
- 15 dag cukru pudru
- białko jaja
- cukrowe perełki (bezglutenowe)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bezglutenowe ciastka na święta! Dzięki temu pomysłowi nawet te osoby, które muszą przestrzegać diety, będą mogły cieszyć się smakiem bożonarodzeniowych smakołyków.
- Zmieszaj wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników.
- Dodaj cukier puder, miód, masło i jajko, zmiksuj.
- Stół lub stolnicę podsyp mąką kukurydzianą.
- Masę wyłóż na blat i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli klei się do rąk, dodaj więcej mąki.
- Na stole połóż papier do pieczenia.
- Papier i wałek oprósz mąką kukurydzianą i wałkuj partiami ciasto na grubość kilku milimetrów.
- Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wycinaj foremkami śnieżynki i przenoś je na blachę.
- Piecz przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
- Cukier puder utrzyj z odrobiną białka na gładki gęsty lukier.
- Wystudzone śnieżynki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami.