Dlaczego lepiej nie zmieniać dziecku menu w czasie wakacji?
Sama podróż jest dla dziecka nowością. W obawie przed nadmiarem różnych wrażeń, podawaj dziecku potrawy, które dobrze zna. Dzięki nim będzie czuł się pewniej. W nowym otoczeniu przynajmniej zawartość słoiczka – zupka na talerzyku smakuje tak samo, a to duży plus.
Na jakiej wodzie przygotowywać dziecięce posiłki?
Gdy jedziesz na wakacje z małym dzieckiem (do 12. miesiąca życia), wszystkie jego posiłki: mleko, kaszki, herbatki, zupki powinnaś przygotowywać – podobnie jak w domu – na butelkowanej niegazowanej wodzie mineralnej. Jeśli nie możesz zabrać na wyjazd swojej sprawdzonej marki, pamiętaj, że w sklepach w wakacyjnym kurorcie możesz jej nie znaleźć. Wybierając inną upewnij się, że jest niskozmineralizowana (zawartość składników mineralnych poniżej 500 mg/l). Szukaj na jej etykiecie atestu PZH i zobacz, do kiedy jest ważna. Pamiętaj, aby otwartą butelkę przechowywać w chłodnym miejscu. Na takiej wodzie najlepiej również przyrządzać posiłki dla starszych dzieci.
Czy maluchy mogą pić mleko prosto od krowy?
Raczej nie. Nawet jeśli krowa pochodzi z wzorowo prowadzonego gospodarstwa, gdzie zwierzęta są czyste, a mleko przechowuje się w chłodziarkach. Lepiej nie podawać go małym dzieciom bez przegotowania. Maluszki są szczególnie wrażliwe na zatrucia pokarmowe, a mleko prosto od krowy może zawierać pewne ilości chorobotwórczych bakterii.
Od kiedy dziecko może jeść wędzone ryby?
Może spróbować ich po drugich urodzinach pod warunkiem, że ryba pochodzi z pewnego źródła, a dziecko nie ma alergii. Zanim podasz mu porcję takiej ryby, oczyść ją z ości, rozdrobnij na kawałki albo spróbuj przyrządzić z niej pastę z dodatkiem twarożku, jajka na twardo, szczypiorku oraz odrobiny oliwy. Spośród różnych gatunków możesz wybrać np. makrelę, pstrąga, chudego dorsza, a nawet szprotki. Natomiast gotowaną rybę wprowadza się do diety już 6-miesięcznego niemowlęcia.
Jak odżywiać się latem?
Gdy jesteś bliżej natury, mija ochota na ciężkostrawne dania. Wolisz soczyste owoce, młode jarzyny, chłodniki, świeże ryby. Może uda ci się zachęcić dziecko do jedzenia lekkich potraw z dużą ilością świeżych owoców i warzyw. W lecie podawaj mu też często jogurty, kefiry oraz kwaśne mleko. Te napoje działają orzeźwiająco, a poza tym zawierają korzystne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego.