Wygląd
Kapelusze osiągają średnicę 1-10 cm.. Są początkowo wypukłe, później wklęsłe, z małym garbkiem pośrodku. Kolor zmienny, w zależności od pogody i wilgotności - od oliwkowobrązowego, oliwkowoszarego do ochrowożółtego czy rdzawego. Powierzchnia kapelusza gładka i śliska, szczególnie po deszczu. Hymenofor blaszkowaty a blaszki żółte lub pomarańczowożółte. Trzon cienki, gładki i śliski. Czasami widać na nim śluzowate resztki pierścienia. Miąższ biało-żółty, miękki, o bardzo słabym, lekko owocowym aromacie i delikatnym smaku.
Wstępowanie
Wyrasta gromadnie w październiku i listopadzie, tuż po pierwszych przymrozkach. Czasami, przy sprzyjającej pogodzie czyli łagodnej zimie, może owocować aż do lutego.
Zobacz kalendarz występowania grzybów
ZASTOSOWANIE W KUCHNI
Wodnicha późna to bardzo smaczny grzyb jadalny. Nadaje się do duszenia, gotowania, można go też marynować.
Pora i występowanie pod sosnami powoduje, że trudno wodnichę późną pomylić z innym gatunkiem.