Wodnicha późna (Hygrophorus hypothejus)

Wodnicha późna to późnojesienny grzyb blaszkowy. Jest jadalna, ale niezbyt popularna.
/ 31.05.2010 17:02

Wygląd

Kapelusze osiągają średnicę 1-10 cm.. Są początkowo wypukłe, później wklęsłe, z małym garbkiem pośrodku. Kolor zmienny, w zależności od pogody i wilgotności - od oliwkowobrązowego, oliwkowoszarego do ochrowożółtego czy rdzawego. Powierzchnia kapelusza gładka i śliska, szczególnie po deszczu. Hymenofor blaszkowaty a blaszki żółte lub pomarańczowożółte. Trzon cienki, gładki i śliski. Czasami widać na nim śluzowate resztki pierścienia. Miąższ biało-żółty, miękki, o bardzo słabym, lekko owocowym aromacie i delikatnym smaku. 

Wstępowanie

Wyrasta gromadnie w październiku i listopadzie, tuż po pierwszych przymrozkach. Czasami, przy sprzyjającej pogodzie czyli łagodnej zimie, może owocować aż do lutego.

Zobacz  kalendarz występowania grzybów

ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Wodnicha późna to bardzo smaczny grzyb jadalny. Nadaje się do duszenia, gotowania, można go też marynować. 

Pora i występowanie pod sosnami powoduje, że trudno wodnichę późną pomylić z innym gatunkiem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)