Wigilia w Japonii: kurczak w panierce zamiast karpia
Mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni rzadko zasiadają do stołu z całą rodziną. Młode pary Wigilię wolą spędzać w restauracjach – dużą popularnością cieszy się kuchnia francuska czy włoska, a restauracje przygotowują specjalne zestawy kolacyjne. Rodziny z dziećmi częściej spędzają Wigilię w domu, a do najbardziej popularnych potraw zalicza się smażony kurczak w panierce. Japończycy kochają jednak choinki i wszelkie świąteczne ozdoby, które w okolicy Świąt spotkamy na niemal na każdym kroku.Wigilia w stylu amerykańskim
Wigilia w USA nie różni się znacząco od tej polskiej – śpiewanie kolęd, dekorowanie ciasteczek, ubieranie choinek czy lepienie bałwana są tam tak samo popularne jak u nas. Typowo amerykańskim obrzędem jest za to zostawianie mleka i ciasteczek dla Świętego Mikołaja, strudzonego wskakiwaniem przez komin do każdego domostwa. Skład wigilijnego stołu w dużej mierze zależy od danej rodziny, a potrawy często są bardzo różnorodne. Najczęściej spotykaną potrawą jest pieczona szynka. W przeciwieństwie do naszej tradycji nie ma tam zwyczaju bezmięsnej Wigilii.Wigilijny bufet na Malcie
Wigilii w znanej nam formie nie doświadczymy na Malcie, chociaż są tam pewne tradycje bożonarodzeniowe, które kultywujemy również my, np. pasterka. Maltańczycy zaczynają właśnie od niej całe świętowanie. To zupełnie inaczej niż u nas, kiedy to pasterka jest zwieńczeniem wigilijnej kolacji. Na Malcie pierwszym świątecznym posiłkiem jest dopiero śniadanie, zazwyczaj przygotowane w formie obfitujących w różnorodności bufetów. Jeśli komuś nie uda się wstać na śniadanie to nic straconego – po świątecznym śniadaniu następuje świąteczny lunch!W RPA Święty Mikołaj przychodzi latem
Zupełnie inny od naszego bożonarodzeniowy klimat panuje w Republice Południowej Afryki. Kraj ten leży na półkuli południowej, w związku z czym Święty Mikołaj przychodzi tam latem. Temperatura w grudniu oscyluje wokół 26 stopni Celsjusza, więc lepienie bałwana nie jest absolutnie możliwe. Są za to inne atrakcje, np. wylegiwanie się w pełnym słońcu na piaszczystej plaży. Można tak relaksować się aż do godziny 21, ponieważ dopiero wtedy następuje zachód. Zamiast uroczystej kolacji, w RPA czeka na nas Braai – czyli legendarny grill, a do najbardziej popularnych specjałów zalicza się grillowany baleron z goździkami, miodem i musztardą!
Materiały prasowe - Clue PR