Spaghetti z kurczakiem

W aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym
/ 20.09.2012 06:32
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 490 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 udka kurczaka
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • marchew
  • 50 dag mięsistych pomidorów
  • szklanka wywaru drobiowego  (może być bulion drobiowy z kostki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój miąższ na kawałki. Cebulę obierz, opłucz i posiekaj. Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę.  Marchew obierz, pokrój w małą kostkę.
  2. Filety i udka kurczaka umyj, osusz, a następnie pokrój w paski. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę oraz marchew. Smaż razem, co jakiś czas mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz wywar lub bulion drobiowy. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Duś na małym ogniu ok. 25 min, co jakiś czas mieszając, aby składniki sosu nie przywarły do dna garnka. Na koniec dopraw rozgniecionym czosnkiem i gotuj jeszcze 5 min.
  3. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Osącz na sicie, po czym polej gotowym sosem, wymieszaj. Przed podaniem danie posyp posiekaną natką pietruszki.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA