Składniki:
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag płatków migdałowych
- 2 łyżki wody
- 2 szklanki kremówki
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na lody z karmelem!
- Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru. Ucierając, dodaj gorącą kremówkę.
- Mieszając, ogrzewaj, aż zgęstnieje. Przestudź.
- Resztę cukru rozpuść z wodą na patelni, rytmicznie nią potrząsając.
- Dodaj płatki, wymieszaj. Karmel przełóż ma pergamin.
- Gdy stwardnieje, połowę posiekaj, dodaj do masy.
- Szklaną miskę wyłóż folią spożywczą, wlej masę i mroź 2 godz.
- Zamieszaj, przykryj folią i zamrażaj kolejne 4 godz.
- Lody z migdałowym karmelem wyłóż na talerz, obłóż ubitą resztą kremówki i migdałami w karmelu.
Przepis z "Pani domu"