Na temat masła i margaryny wciąż krąży mnóstwo opinii, często nawet sprzecznych z rzeczywistością. Bardziej smakuje ci masło, ale boisz się cholesterolu? A może preferujesz margarynę, ale uważasz, że ma niedostateczne ilości witamin A D i E? Zobacz, co charakteryzuje produkty do smarowania dostępne w naszych sklepach.
Cała prawda o maśle
Masło otrzymywane jest ze śmietany mleka krowiego. Jego cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość tłuszczu, która może sięgnąć nawet 80%. Masło - tak jak inne tłuszcze zwierzęce - zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą mieć zły wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Właśnie z tego powodu znacznie korzystniej, jeśli będą zajadać się nim młodzi ludzie, aniżeli seniorzy. Nieocenioną zaletą tego produktu jest jego nasycenie witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach.Choć masło jest łatwo przyswajane przez nasz organizm, lepiej jadać je sporadycznie (3/4 razy w tygodniu). O ile nie chorujesz na miażdżycę, twój poziom cholesterolu jest w normie i stosujesz zbilansowane menu, w którym nie królują zwierzęce tłuszcze, nie musisz obawiać się negatywnych skutków jego obecności w diecie.
Uwaga! W żadnym wypadku nie staraj się smażyć na maśle! Dlaczego? Bo bardzo łatwo się przypala, a w jego dymie znajdują się związki chemiczne niebezpieczne dla zdrowia.