Witamina C
Stymuluje syntezę keratyny (podobnie jak witamina E i biotyna). Wzmacnia płytkę paznokciową, uodparnia ją na działanie czynników zewnętrznych. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.
Witamina E
Zapobiega przesuszaniu paznokci. Sprawia, iż są one ładne i błyszczące. Dodatek witaminy E do preparatów warunkuje uzyskanie prawidłowej elastyczności płytki, co zapobiega kruszeniu i łamaniu się paznokci.
Witamina F
To inaczej niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - NNKT. Ich dodatek zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia paznokci, zapobiega wysuszaniu, nadmiernej kruchości płytki, rozdwajaniu się paznokci. Dzięki NNKT paznokcie są mocne i błyszczące.
Polecamy: Co jeść, aby mieć piękne i zdrowe włosy?
Wapń
Wapń wzmacnia płytkę paznokciową. Dzięki niemu paznokcie są zdrowe, mocne i odporne na złamania.
Metionina
Metionina należy do aminokwasów siarkowych. Jest istotnym składnikiem dla prawidłowego wytwarzania płytki paznokciowej, która zbudowana jest głównie z tzw. keratyny twardej, czyli takiej, której włókna otoczone są przez białka siarkowe.
Filtry UV
Zaletą filtrów UV, dodawanych do preparatów pielęgnujących paznokcie, jest ochrona płytki paznokciowej, przed szkodliwymi promieniami ultrafioletowymi.
Przeczytaj też: Jak na co dzień dbać o paznokcie?