Shikakai, znany również jako Acacia concinna jest krzewiastym drzewem z podłużnymi ciemnobrązowymi strąkami, dwupierzastymi liśćmi i różowymi kwiatami rosnącym w tropikalnym częściach Azji. W kosmetyce najczęściej wykorzystuje się proszek, otrzymywany ze zmielonych łupin, liści oraz kory.
Puder Shikakaki bogaty jest witaminy A, C, D, E i K oraz przeciwutleniacze, które odżywiają skórę głowy i dbają o kondycję włosów. Ponadto, ma silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu szybko leczy stany zapalne. Powszechnie używany jest jako alternatywa szamponu.
Spis treści:
Shikakai na włosy – jak działa?
Shikakai wyleczy wiele problemów związanych z włosami. Oto wszystkie powody, dla których ten brązowy proszek, powinien stać się częścią twojej rutyny:
- oczyszcza skórę głowy, nie powodując podrażnień;
- zapobiega plątaniu się włosów;
- zapobiega rozdwajaniu się końcówek;
- pozostawia włosy miękkie i lśniące;
- hamuje wypadanie włosów;
- przyspiesza wzrost włosów;
- wzmacnia mieszki włosowe;
- reguluje wydzielanie sebum;
- łagodzi stany zapalne skóry;
- zapobiega przedwczesnemu siwieniu.
fot. Shikakai na włosy/ Adobe Stock, Toanet
Shikakai na włosy — jak stosować?
Proszek shikakai można używać w codziennej pielęgnacji jako szampon lub olejek. Nadaje się do wszystkich rodzajów włosów i skóry głowy.
Shikakai jako szampon do włosów
Shikakai zawiera saponiny, które sprawiają, że pieni się po zmieszaniu z wodą. To zdrowsza alternatywa dla szamponów kupowanych w drogerii, które są obciążone ostrymi chemikaliami. Shikakai można stosować na włosy solo lub wymieszać z henną lub cassią.
Jak przygotować?
Niewielką ilość proszku wymieszaj z wodą, aż do powstawania gęstej pasty. Następnie wmasuj w wilgotną skórę głowy i pozostaw na ok. 5 minut. Po tym czasie spłukaj obficie letnią wodą.
Olejek do włosów z shikakai
Olej z dodatkiem proszku shikakai sprawi, że będą lśniące, gładkie i aksamitnie miękkie. Może być stosowany na całą długość włosów, tylko na końcówki lub bezpośrednio na skórę głowy.
Jak przygotować?
Pól szklanki oleju (np. koksowy/ze słodkich migdałów/z awokado) wymieszaj z łyżką proszku shikakai. Przelej do szklanej butelki lub słonika i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie olej będzie gotowy do użycia.
Czytaj także:
Koper włoski na włosy: domowy sposób na przetłuszczające i wypadające włosy. Jak go stosować?
Goździki na włosy: lekarstwo na siwienie i wypadanie. Jak stosować i jak działają?