Naukowcy z całego świata pracują nad tym, by jak najszybciej zwalczyć pandemię koronawirusa. Przeprowadzają setki badań, które sprawdzają, jak niektóre substancje działają na SARS-CoV-2 i które go unieszkodliwiają. Okazuje się, że w grupie pomocnych produktów spożywczych może być np. czekolada.
Czy czekolada, winogrona i zielona herbata zwalczają koronawirusa?
Nowe badanie naukowców z North Carolina State University wskazuje, że istnieje niewielka grupa składników spożywczych, które neutralizują koronawirusa i zapobiegają jego namnażaniu. Jak podaje Polsat News, autorzy badania wymieniają w tej grupie zieloną herbatę, kakao, gorzką czekoladę i winogrona odmiany muscadine.
Jak to możliwe, że te produkty zwalczają wirusa? Chodzi tutaj o proteazy, czyli enzymy potrzebne komórkom i wirusom do życia i rozmnażania. W symulacjach komputerowych i badaniach in vitro naukowcy z USA odkryli, że wymienione składniki działają na proteazę Mpro koronawirusa.
Mpro obecna w SARS-CoV-2 jest wirusowi potrzebna, aby mógł się replikować i składać w całość. Jeśli będziemy mogli ją zahamować lub unieszkodliwić, wirus zginie - mówi prof. Xie, kierownik badania
To oznacza, że odpowiednia dieta może pomóc nam zwalczyć koronawirusa w jego wczesnym stadium i w ten sposób złagodzić jego przebieg lub nawet sprawić, że przejdziemy COVID-19 bezobjawowo.
W trakcie oczekiwania na szczepionkę i wygaszenie pandemii może to być skuteczny sposób na ochronę przed wirusem. Mimo to pamiętajmy przede wszystkim o stosowaniu reżimu sanitarnego i zachowaniu dystansu społecznego.
Zobacz więcej wiadomości z Polski i ze świata:
Planujesz Wigilię w gronie większym niż 5 osób? Uważaj, możesz dostać nawet 30 tys. zł kary
Brakuje miejsc w kostnicach. "W ostateczności możemy stawiać namioty i trzymać ciała na powietrzu"
Masowe testy na koronawirusa w Polsce? Wytypowano województwa, które zostaną przebadane jako pierwsze
"Przekroczyliśmy próg narodowej kwarantanny". Czy statystki dotyczące zakażeń koronawirusem są zaniżone?