Zupa grzybowa - porady kulinarne

Zupa grzybowa - sztuczki pani domu fot. Fotolia
Poznaj je wszystkie!
/ 04.11.2013 16:48
Zupa grzybowa - sztuczki pani domu fot. Fotolia

Zdradzamy kilka prostych sztuczek, dzięki którym twoją zupą grzybową zachwycą się domownicy i goście.

1. Jak gotować zupę grzybową?


Potrawę tę możesz ugotować z mieszanki grzybów leśnych, niepowtarzalny smak uzyskasz, dodając do zupy okazy jednego gatunku, np. borowików, kurek, podgrzybków czy maślaków.

2. Jak wydobyć aromat z grzybów?



Żeby lepiej wydobyć aromat, oczyszczone grzyby pokrój w plasterki i podsmaż je na maśle. Dodaj do nich też drobno posiekaną cebulę. Następnie podduszone grzyby zalej wywarem mięsnym lub jarzynowym, dodaj pokrojone ziemniaki, włoszczyznę i gotuj kilkanaście minut. Na końcu zapraw śmietaną.

3. Z czym podawać zupę grzybową?


Zupę możesz zmiksować na krem i podać z groszkiem ptysiowym.

4. Czym doprawiać zupę grzybową?


Dobrze jest danie doprawić ziołami. Jego aromat doskonale podkreśli: tymianek, estragon, czosnek, bazylia, lubczyk. Świeże lub suszone zioła dodawaj pod koniec gotowania zupy grzybowej.

Redakcja poleca

REKLAMA