Kulinarne wakacje w Bułgarii

Poznaj ten niezwykły kraj od kuchni!
/ 20.07.2009 10:56
Wakacje za pasem. Nadszedł upragniony czas odpoczynku. Pomimo kryzysu, biura podróży kuszą cenami i zachęcają do zagranicznych wyjazdów. Od lat szczególnie popularnym kierunkiem destynacji są kraje bałkańskie, w tym Bułgaria. Aby obniżyć koszty pobytu oraz jednocześnie poznać lokalne zwyczaje, warto zamiast noclegu w popularnym hotelu zatrzymać się w domach miejscowej ludności, a ekstrawaganckie restauracje zamienić na regionalne tawerny.

Bułgarzy, podobnie jak mieszkańcy innych bałkańskich krajów, są niezwykle otwarci i życzliwi. Wolny czas spędzają wśród znajomych i przyjaciół. Gości traktuje się w wyjątkowy sposób - niektórzy mogą czuć się wręcz zakłopotani tą niezwykłą gościnnością.

Cechą charakterystyczną dla tradycji krajów bałkańskich jest niezmienna od wielu lat kultura spożywania posiłków. O ile dla Polaków jedzenie w samotności jest czymś normalnym, o tyle przez Bułgarów traktowane jest jako rytuał, któremu muszą towarzyszyć najbliżsi. Potrafią oni spędzać naprawdę dużo czasu delektując się miejscowymi przysmakami w gronie rodziny lub przyjaciół.

„Bułgarzy większość wolnego czasu spędzają przy stole – śmieje się pochodzący z Bułgarii Borys Ignatow, kucharz restauracji Tawerny Tabaka. Nie ma się jednak czemu dziwić. Posiłki składają się zawsze z kilku potraw. Tradycyjny obiad zaczyna się od świeżej sałatki. Szczególnie popularna jest sałatka szopska, której jednym z elementów jest nasz prawdziwy kulinarny skarb - ser sirene. Po przekąsce jemy czorbę, czyli zupę. W porównaniu z polskimi zupami, nasze są bardziej gęste i pikantne. W zależności od pory roku, mogą być zrobione z różnych warzyw oraz podawane na zimno lub gorąco. Następnie przechodzimy do dań głównych, które w dużej mierze zaczerpnięte zostały z kulinarnych tradycji Grecji i Turcji..

Jednymi z najbardziej popularnych dań są gjuwecze - danie mięsne, przyrządzane z duszonego mięsa i warzyw czy zapiekanka warzywna musaka, która zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta kulinarne. W Bułgarii istnieją również dania sezonowe, związane z dostępnością lokalnych warzyw lub z obchodzonymi tutejszymi świętami. Pod koniec kwietnia na okoliczność dnia św. Jerzego, zgodnie z lokalną wielowiekową tradycją piecze się np. młode jagnię. Jesienią z kolei, kiedy Bułgarzy cieszą się wielką obfitością warzyw i owoców, często przygotowuje się specjalność charakterystyczną dla tego regionu – syrmi. Jest to odpowiednik naszych gołąbków, zawijanych jednak nie w kapustę, lecz w liście winogron.

Podobnie jak Polacy, Bułgarzy lubią zakończyć ucztę pysznym deserem. Ich słodycze mają najczęściej formę ciasta nasączonego  syropami, są zatem bardzo słodkie. Najbardziej znanym w Polsce smakołykiem bułgarskim jest baklawa, jednak będąc w Bułgarii warto skosztować również innych - triguny czy kadaify.

Będąc w Bułgarii nie można nie skosztować wina, oczywiście, domowej produkcji. Tutejsze wina uchodzą za jedne z najlepszych w Europie. Należy jednak być świadomym, iż tradycyjnie w Bułgarii wina nie pije się z kieliszków, ale z dużych szklanek. Wieczorne biesiadowania często przedłużają się zatem do samego rana. Wśród napoi alkoholowych nie sposób nie wspomnieć o znanej na całym świecie rakiji oraz śliwowicy, które często ze względu na właściwości zdrowotne pije się również jako lekarstwo.