Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 12 dag masła
- jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- łyżka śmietany 18%
Masa:
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- budyń waniliowy
- miąższ z połowy laski wanilii
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 90 dag białego, mielonego sera
- 5 dag rodzynek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sernik z rodzynkami!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Formę 25 x 30 cm wyłóż pergaminem, dno i boki wylep rozwałkowanym ciastem.
- Piecz 15 minut w 200°C.
- Jajka utrzyj z cukrem i pozostałymi składnikami.
- Na końcu dodaj ser oraz sparzone, osuszone i obtoczone w mące rodzynki.
- Przelej masę do przygotowanej foremki.
- Piecz około 100 minut w 160°C.