Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 125 g mąki
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- jajko
- laska wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka imbiru
- kandyzowany imbir
Dekoracja:
- kolorowe małe cukiereczki
- 170 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 200 g kremowego serka
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babeczki świąteczne!
Babeczki:
- Mąkę przesiej i łącz z proszkiem do pieczenia oraz imbirem w proszku.
- Mikserem utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodaj jajko, ziarenka z laski wanilii i zmiksuj.
- Podczas miksowania powoli dodaj suche składniki i mieszaj dalej.
- Na sam koniec dodaj kandyzowany imbir pokrojony w drobna kostkę.
- Przełóż masę do foremki na babeczki, wyłożonej papilotkami, wypełniając foremki do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
- Sprawdź patyczkiem, czy babeczki się dopiekły, a następnie wystaw na kratkę (może być taka z piekarnika) i ostudź.
Dekoracja:
- Masło zmiksuj z cukrem do uzyskania jasnego, puszystego kremu.
- Następnie dodaj serek i dalej mieszaj.
- Krem schładzaj przez 40 minut.
- Na ostudzone babeczki wyciśnij krem.
- Doklej kolorowe cukierki lub posyp kolorowymi posypkami, posyp wiórkami kokosowymi.
- Schłodź babeczki.
Materiały prasowe, Lubella