POLECAMY

Kasia gotuje z Polki.pl - Migdałowe ciasteczka świąteczne

Migdałowe ciasteczka świąteczne to doskonały deser, który wypełni cały dom niepowtarzalnym aromatem!
Sylwia Kazimierczuk / 4 miesiące temu

Migdałowe ciasteczka świąteczne według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na migdałowe ciasteczka świąteczne:

  • skórka otarta z jednej cytryny
  • pół laski wanilii
  • szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • 50 g zmielonych migdałów
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 100 g miękkiego masła

Jak zrobić migdałowe ciasteczka świąteczne?

Ucieramy brązowy cukier z masłem. Ścieramy skórkę z cytryny. Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyciągamy ziarenka. Do gęstej i puszystej masy dodajemy jedno jajko. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Mieszamy z mąką i mielonymi migdałami. Zagniatamy wszystkie składniki. Zawijamy w folię i schładzamy przez 25 minut w lodówce. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego kształty ciastek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciastka schładzamy i dekorujemy według uznania.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 miesiące temu
Świetna sprawa takie ciasteczka. Ja je jeszcze dekoruję i wieszam na choince zamiast cukierków :) Nie powiem szybko znikają, więc muszę co i raz przygotowywać nowe :) Na szczęscie przed świętami kupiłam sobie zapas mieszanki do ciasta kruchego od Polskich Młynów i idzie pieczenie sprawnie i przyjemnie :)