Makowe muszle na wigilijny stół

Makowe muszle to słodki deser, idealny na wigilijną wieczerzę! Zobacz przepis!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Makowe muszle na wigilijny stół fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag makaronu muszle
  • 25 dag maku
  • 1/2 szklanki miodu
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • szklanka bakalii
  • łyżka oleju
  • owoce kandyzowane do dekoracji
  • pomarańcza do dekoracji
     
Przygotowanie:

Zobacz przepis na makaronowe muszle na Wigilię! W tym dniu tradycyjnie nie przyrządzamy zazwyczaj żadnych deserów, z wyjątkiem tych zawierających mak - makiełek lub kutii.

  1. Mak zalej wrzątkiem, odstaw na kilka godzin, osącz, zmiel. Jeśli wolisz, możesz też wykorzystać gotową masę makową.
  2. Miód podgrzej.

Sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem

  1. W misce wymieszaj mak, miód, cukier wanilinowy oraz bakalie.
  2. Muszle ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zahartuj w zimnej wodzie i osącz.

Świąteczny pasztet bez mięsa

  1. Napełnij je masą makową.
  2. Przed podaniem udekoruj plastrami pomarańczy i kandyzowanymi owocami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)