Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże selery korzeniowe (ok. 80 dag)
- duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 30 dag migdałów
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 jajka
- olej i tarta bułka do formy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na świąteczny pasztet bez mięsa!
- Selery i cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju.
- Migdały zalej wrzątkiem, po kilku minutach odcedź je i obierz ze skórki.
- Dodaj do selera i cebuli, zmiksuj.
Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis
- Do powstałej masy dodaj musztardę, jajka i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj.
- Niedużą wąską formę natłuść olejem, wysyp tartą bułką.
Ciasto serowo-makowe - przepis
- Przełóż do niej masę.
- Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach C.