Świąteczny kulebiak z rybą

Pyszne danie ze wschodu Polski: wypróbuj kulebiak z rybą!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczny kulebiak z rybą fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 filety rybne, np. z dorsza
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście kapusty
  • 5 dag masła
  • 125 ml białego wina
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • mak
  • sól
  • majeranek
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kulebiaka z rybą! To danie popularne we wschodnich regionach Polski. Warto zaserwować je jako jedną z 12 potraw na wigilijnym stole!

  1. Rybę skrop sokiem z cytryny, odstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Marchewkę zetrzyj.
  3. Cebulę i ząbki czosnku posiekaj w kostkę, a liście kapusty w cieniutkie paseczki.

Ryba po grecku - przepis

  1. Warzywa przesmaż na maśle, wlej wino, dopraw przyprawami (gałką muszkatołową, solą, pieprzem i majerankiem).
  2. Duś do tej pory, aż wino odparuje, wystudź.
  3. Rybę osusz, oprósz przyprawami.
  4. Kawałek ciasta francuskiego rozwiń i ułóż na papierze do pieczenia.

Uszka wigilijne - przepis video

  1. Na środku ciasta rozłóż połowę farszu i płaty ryby tak, by zachodziły na siebie. Przykryj pozostałym farszem.
  2. Boki ciasta ponacinaj, żeby powstały paseczki.
  3. Zakładaj je na siebie naprzemiennie nad farszem. Puste brzegi podwiń pod spód.

Piernik - przepis Ani Starmach

  1. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby ciasto pięknie się przypiekło i nabrało złocistego koloru.
  2. Wierzch posyp jeszcze makiem.
  3. Piecz przez około 45 minut w 200°C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)