Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 filety rybne, np. z dorsza
- sok z 1/2 cytryny
- 3 marchewki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście kapusty
- 5 dag masła
- 125 ml białego wina
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- jajko
- gałka muszkatołowa
- mak
- sól
- majeranek
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kulebiaka z rybą! To danie popularne we wschodnich regionach Polski. Warto zaserwować je jako jedną z 12 potraw na wigilijnym stole!
- Rybę skrop sokiem z cytryny, odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Marchewkę zetrzyj.
- Cebulę i ząbki czosnku posiekaj w kostkę, a liście kapusty w cieniutkie paseczki.
- Warzywa przesmaż na maśle, wlej wino, dopraw przyprawami (gałką muszkatołową, solą, pieprzem i majerankiem).
- Duś do tej pory, aż wino odparuje, wystudź.
- Rybę osusz, oprósz przyprawami.
- Kawałek ciasta francuskiego rozwiń i ułóż na papierze do pieczenia.
Uszka wigilijne - przepis video
- Na środku ciasta rozłóż połowę farszu i płaty ryby tak, by zachodziły na siebie. Przykryj pozostałym farszem.
- Boki ciasta ponacinaj, żeby powstały paseczki.
- Zakładaj je na siebie naprzemiennie nad farszem. Puste brzegi podwiń pod spód.
Piernik - przepis Ani Starmach
- Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby ciasto pięknie się przypiekło i nabrało złocistego koloru.
- Wierzch posyp jeszcze makiem.
- Piecz przez około 45 minut w 200°C.