Na przygotowanie kapusty z fasolą i grzybami na Wigilię, zarezerwuj sobie 2h. Składniki wystarczą na 6-8 porcji.
Ten przysmak przyprawia o zawrót głowy - aromatyczne grzyby, sycąca fasola i cierpka kapusta rozgrzewają i są świąteczną przyjemnością, która jest zdrowa i niskokaloryczna. Kapusta z fasolą i grzybami może stanowić jedną z 12 potraw wigilijnych.
Przepis na kapustę z fasolą i grzybami
Składniki:
- 1,2 kg kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 30 dag fasoli perłowej,
- 10 dag suszonych grzybów,
- 5–6 łyżek oleju,
- 3–4 liście laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego i jagód jałowca,
- majeranek,
- cząber,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Fasolę opłucz, zalej przegotowaną wodą, odstaw na noc.
- Suszone grzyby opłucz, zalej 4 szklankami wody, przykryj i odstaw na kilka godzin.
- Następnego dnia fasolę zalej świeżą wodą. Dodaj po łyżeczce majeranku i cząbru.
- Fasolę gotuj ok. 1 godziny na wolnym ogniu. Odcedź.
- Namoczone grzyby gotuj przez 20 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Kapustę pokrój, włóż do garnka.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz czarny pieprz do smaku.
- Wlej wywar z gotowania grzybów. Dołóż posiekane grzybki.
- Wszystko na małym ogniu gotuj ok. 1 godziny.
- Cebule posiekaj, przesmaż na oleju i dodaj do gotującej się kapusty.
- Dołóż miękką fasolę, wymieszaj.
- Kapustę z fasolą i grzybami gotuj jeszcze 15 minut. Podawaj ciepłą.
Artykuł na podstawie tekstu „Pani domu”. Pierwotnie opublikowany 02.12.2010.
Czytaj także: Wigilijna kapusta z grzybamiKrokiety z kapustą i grzybamiPyszne łazanki z kapustą