Wielu rodziców nie wie, które ze świątecznych dań można podać małemu dziecku. Często zastanawiają się, od jakiego wieku można podać kluski z makiem, kutię albo kompot z suszu. Podpowiadamy!
1. Kluseczki z makiem
W maku kryje się całe bogactwo magnezu, wyjątkowo potrzebnego dzieciom. Wspomaga układ nerwowy. Nałóż więc śmiało maluszkowi na talerzyk troszkę klusek z makiem, łamańców czy makowca. To pyszne i zdrowe desery. Masę makową zrób jednak sama!
Dania dla dziecka na Boże Narodzenie - przepisy
2. Rybka w galarecie
W wigilię tradycyjnie je się karpia, najczęściej smażonego. Niestety, to danie jest ciężkostrawne dla maluszka, a poza tym są w nim ości. To jednak nie oznacza, że smyk nie może w święta skosztować rybki. Najlepsza będzie morska, gotowana na parze lub filet podany w galarecie.
3. Orzechowa kutia
Orzechy to prawdziwa skarbnica kwasów tłuszczowych, wyjątkowo potrzebnych mózgowi. Szczególnie cenne pod tym względem są orzechy włoskie. Spróbuj na wigilię zrobić maluchowi także zupę migdałową. Smykowi, który nie jest alergikiem, możesz podać danie z mielonymi orzechami już po pierwszych urodzinach.
4. Kompot z suszu
Suszone owoce to prawdziwy koncentrat witamin i składników mineralnych. Mają sporo błonnika, a także potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku. W morelach jest mnóstwo prowitaminy A, w rodzynkach – żelaza, figi zaś doskonale wzmacniają serce. Rozcieńczonego kompotu może spróbować dziesięciomiesięczny smyk, suszone owoce do pogryzania podawaj dziecku dopiero po pierwszym roku.
5. Czerwony barszczyk
Do popijania lub z ziemniaczkiem możesz podać barszcz już siedmiomiesięcznemu dziecku; z dodatkiem łazanek lub pulpetów rybnych – po 10. miesiącu. Uszka z grzybami i kapustą możesz dodać do barszczu dla czterolatka.
Świąteczne ciasto: bakaliowa kostka - poznaj przepis!