Składniki:
Na ciasto:
- 15 dag masła
- 60 dag mąki
- duże jajko
- 25 dag cukru
- 20 dag sztucznego miodu
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka zmielonych goździków
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki mleka
Na przełożenie:
- 20 dag powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki rodzynek
- szklanka orzechów włoskich
- 10 dag słupków migdałowych
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Na wierzch:
- 15 dag cukru pudru
- kilka łyżek wody
- cukrowe dekoracje
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bakaliową kostkę świąteczną, którą możesz ozdobić bożonarodzeniowymi dekoracjami. Będzie wtedy wyglądać jeszcze bardziej efektownie!
- Mleko zagotuj.
- Do gorącego wsyp sodę.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem, miodem i jajkiem.
- Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i zmielone przyprawy korzenne, a także spienione mleko z sodą.
Babka-zebra na Boże Narodzenie - przepis video
- Zmiksuj wszystko razem.
- Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
- Podziel masę na 2 części.
- Jedną część cienko rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż razem z papierem do formy o wymiarach 22 na 28 cm.
Ciasto Rafaello bez pieczenia - przepis video
- Ponakłuwaj widelcem.
- Wszystkie bakalie posiekaj.
- Placek posmaruj powidłami i posyp bakaliami.
- Całość przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta.
- Również ją ponakłuwaj.
- Piecz w 170 stopniach C przez 45 minut.
Ciasto z makiem - 25 przepisów
- Upieczony placek pokrój na małe kawałki, formując jakby kostki.
- Jeśli chcesz, udekoruj ciasto, a jeśli nie, możesz pozostawić je bez dekoracji.
- W miseczce wymieszaj cukier puder i wodę, aby stworzyć lukier. Udekoruj nim kostki, dołącz także cukrowe dekoracje.