Bakaliowa kostka świąteczna - przepis składniki i przygotowanie

Zobacz przepis na bakaliową kostkę świąteczną! To przepyszne ciasto!
/ 21.12.2016 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Bakaliowa kostka świąteczna - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 20
Ilość kalorii: 60 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 15 dag masła
  • 60 dag mąki
  • duże jajko
  • 25 dag cukru
  • 20 dag sztucznego miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka zmielonych goździków
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki mleka

Na przełożenie:

  • 20 dag powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • szklanka orzechów włoskich
  • 10 dag słupków migdałowych
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na wierzch:

  • 15 dag cukru pudru
  • kilka łyżek wody
  • cukrowe dekoracje
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bakaliową kostkę świąteczną, którą możesz ozdobić bożonarodzeniowymi dekoracjami. Będzie wtedy wyglądać jeszcze bardziej efektownie!

  1. Mleko zagotuj.
  2. Do gorącego wsyp sodę.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem, miodem i jajkiem.
  4. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i zmielone przyprawy korzenne, a także spienione mleko z sodą.

Babka-zebra na Boże Narodzenie - przepis video

  1. Zmiksuj wszystko razem.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. 
  3. Podziel masę na 2 części.
  4. Jedną część cienko rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż razem z papierem do formy o wymiarach 22 na 28 cm.

Ciasto Rafaello bez pieczenia - przepis video

  1. Ponakłuwaj widelcem.
  2. Wszystkie bakalie posiekaj.
  3. Placek posmaruj powidłami i posyp bakaliami.
  4. Całość przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta.
  5. Również ją ponakłuwaj.
  6. Piecz w 170 stopniach C przez 45 minut.

Ciasto z makiem - 25 przepisów

  1. Upieczony placek pokrój na małe kawałki, formując jakby kostki.
  2. Jeśli chcesz, udekoruj ciasto, a jeśli nie, możesz pozostawić je bez dekoracji.
  3. W miseczce wymieszaj cukier puder i wodę, aby stworzyć lukier. Udekoruj nim kostki, dołącz także cukrowe dekoracje.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA