Indyk w sosie pieczarkowym

Jako dodatek podaj surówkę ze startego selera z jabłkiem i rodzynkami w sosie majonezowym
/ 29.05.2019 10:49

Przygotowanie: 90 min 
Porcja: 340 kcal

Składniki na 6 porcji:
- duże udo indyka (ok. 1,3 kg)
- 25 dag pieczarek
- duża cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki masła
- szklanka bulionu wołowego
- płaska łyżka mąki
- 4 łyżki posiekanej natki
- płaska łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz, cukier

Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem oraz 3 łyżkami miękkiego masła. Ułóż w formie żaroodpornej. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 190 st.

2. W tym czasie obierz cebulę, posiekaj. Oczyść pieczarki, pokrój w cienkie plasterki. Na pozostałym maśle przesmaż pieczarki z cebulką. Zalej bulionem. Dodaj koncentrat pomidorowy, tymianek oraz sól, pieprz i cukier do smaku.  Dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj sos 3–4 minuty. Następnie zagęść go mąką wymieszaną z 1/3 szklanki zimnej wody. Połowę sosu zmiksuj, wlej do sosu niezmiksowanego.

3. Mięso wyjmij z piekarnika, zalej całą porcją sosu pieczarkowego. Ponownie wstaw do piekarnika o tej samej temperaturze na kolejne 40 minut.

4. Gotowy udziec indyczy podawaj z pieczonymi plasterkami ziemniaków (oprószonymi słodką mieloną papryką, czosnkiem
granulowanym oraz solą) lub grubym makaronem albo ryżem ugotowanym na sypko. Potrawę udekoruj listkami bazylii. Posyp posiekaną natką.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA