Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
Porcja 360 kcal
Koszt porcji 3,10 zł
Przepis na 6 porcji:
- 1,2 kg piersi indyka
- sok oraz skórka otarta z cytryny
- łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Farsz:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy krakowskiej
- 6 suszonych podgrzybków
- cebula
- łyżeczka masła
- jajko
Sposób wykonania:
1. Mięso rozbij tłuczkiem na prostokąt. Natrzyj solą, pieprzem, rozmarynem, sokiem i skórką z cytryny. Odstaw na godzinę.
2. Grzyby namocz w szklance wody, ugotuj, przestudź, drobno pokrój. Cebulę posiekaj, zrumień na maśle. Kaszę wymieszaj z grzybami, cebulą, jajkiem, dopraw solą, pieprzem.
3. Farsz rozłóż na mięsie, potem zwiń je w roladę, zasznuruj i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Ułóż w brytfannie, piecz 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Wyjmij, pokrój na porcje i podawaj.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Indyk z kaszą i grzybami
Dobrze nadziana rolada z piersi indyka