Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag wędzonego łososia w plastrach
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 łyżeczki chrzanu
- sok z 1/2 cytryny
- pół pęczka koperku
- cytryna
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na terrinę z koperkiem i łososiem wędzonym! Ta efektowna przekąska jest idealna na wiele okazji: na Boże Narodzenie, Sylwestra, imprezę karnawałową, wielkanocne spotkanie, przyjęcie komunijne...
- Małe miseczki wyłóż plastrami łososia.
- Koper umyj, osusz i drobniutko posiekaj.
- Żelatynę zalej 100 ml śmietanki i odstaw. Gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła.
Chipsy z pastą łososiową - przepis
- Pozostałą śmietankę ubij ze szczyptą soli i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, startym chrzanem i posiekanym koperkiem.
- Dopraw do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
- Masę wyłóż na łososia i odstaw na 60 minut do lodówki.
- Gotowe terriny wyjmij z miseczek i udekoruj gałązkami koperku.