Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 filety z pstrąga
- 2 ząbki czosnku
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 mała cukinia
- 1 papryka
- łyżka świeżej bazylii
- garść liści szpinaku
- kilka gałązek koperku
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
Przygotowanie:
Zobacz przepis Ani Starmach na rybę w papilotach!
- Do środka ryby włóż garść świeżych ziół oraz 2 ząbki czosnku.
- Papryczkę chili i ząbek czosnku drobno posiekaj.
- Z limonki wyciśnij sok.
- W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, papryczkę chili, czosnek i sok z limonki. Tak powstałym sosem polej rybę i warzywa.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
- Na arkuszu folii aluminiowej lub papieru do pieczenia ułóż liście szpinaku, na nich połóż pstrąga.
- Wokół ryby ułóż cukinię, paprykę i pomidorki.
- Połącz ze sobą brzegi folii i wstaw pakunek do piekarnika na 10-15 minut.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)