Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 7 dag suszonych grzybów, najlepiej borowików lub podgrzybków
- kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 dużego pora lub duża cebula
- 5 dag masła
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka natki
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa
- masło i sezam do formy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bezmięsny pasztet z grzybów! To danie nie tylko dla wegetarian - nawet ci, którzy jedzą mięso, będą nim zachwyceni. To pyszna propozycja nie tylko na Boże Narodzenie!
- Grzyby opłucz, zalej wodą, odstaw na 2-3 godziny.
- Następnie ugotuj grzyby, osącz i drobno posiekaj.
Kluski z makiem - przepis video
- Kajzerkę zalej mlekiem i 5 łyżkami wywaru z grzybów.
- Namoczoną bułkę dokładnie odciśnij.
- Posiekaj pora (możesz go też zastąpić cebulą) i ząbki czosnku.
- Pora z czosnkiem podsmaż na maśle.
- Zioła posiekaj.
- Grzyby połącz z ziołami, bułką i żółtkami.
- Dopraw solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej.
Kapusta z fasolą i grzybami - przepis
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Wyrób masę, wymieszaj z porem, czosnkiem i ubitymi białkami.
- Foremkę do pasztetu (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem, wysyp sezamem.
- Przełóż masę grzybową.
- Piecz przez około 2 godziny w 175°C.