Galaretka z nóżek

Staropolskie przysmaki: Nóżki cielęce w galarecie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Galaretkę podawaj z białym chrzanem, octem lub cytryną. Doskonale też smakuje z majonezem.
/ 28.05.2019 19:40
Staropolskie przysmaki: Nóżki cielęce w galarecie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 50 min 

Składniki na 10–12 porcji:
- 4 nóżki wieprzowe
- 2 nóżki cielęce
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 3–4 gałązki natki pietruszki
- sok z cytryny
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 –3 listki laurowe
- 4–5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz

Do dekoracji:
- pomidorki koktajlowe
- świeże zioła

Sposób wykonania:
1. Nóżki wymocz przez pół godziny w zimnej wodzie. Następnie opłucz i dokładnie oczyść.

2. Oczyszczone nóżki, obraną włoszczyznę i cebulę zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie zakryte. Dodaj przyprawy. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu około 4 godzin. Wywar przecedź, dopraw do smaku czosnkiem roztartym z solą i sokiem z cytryny.

3. Ugotowane nóżki lekko przestudź, następnie obierz z nich mięso. Pokrój drobno. Do małych foremek włóż na dno gałązkę pietruszki, a następnie mięso i zalej przecedzonym
wywarem. Jeśli nie jest kleisty, rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny. Odstaw do lodówki na kilka godzin do zastudzenia.

4. Przed podaniem z powierzchni galaretek zdejmij tłuszcz. Wyłóż je na półmisek, udekoruj pomidorkami i gałązkami ziół.

Świąteczne smakołyki - forum >>