Grillowany mintaj z warzywami

Potrawa będzie równie smaczna, gdy zamiast mintaja użyjesz kostek morszczuka
/ 02.08.2011 08:41

Przygotowanie: 45 min

Składniki dla 4 osób:
- 4 kostki mrożonych filetów z mintaja
- 4 różyczki brokułu
- 1 duża cebula
- 2  pomidory malinowe
- 4 łyżki oliwek z papryką

Na marynatę:
- 1/2 szklanki bulionu z oliwą z oliwek i ziołami (z kostki)
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynu, lawendy
- 2–3 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Przygotuj marynatę: bulion wymieszaj z oliwą. Dodaj sos sojowy, sok i skórkę z cytryny, zioła i czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2.  Różyczki brokułu przekrój wzdłuż na połówki. Cebulę obierz i pokrój na talarki. Pomidory pokrój na grubsze plastry.

3. Filety rozmroź opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj je z obu stron marynatą i odstaw do lodówki na 30 minut.

4. Na tacce do grilowania ułóż przygotowane warzywa oraz filety. Psyp posiekanymi oliwkami. Wszystko skrop połową przygotowanej marynaty. 

5. Grilluj nad rozżarzonymi węglami przez 15–20 minut. W połowie grillowania filety i warzywa obróć i posmaruj marynatą.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA