Przygotowanie:
Jeśli miałybyśmy wybrać najlepszą sałatkę śledziową (nie wliczając do zestawienia
śledzi pod pierzynką), to zdecydowanie
połączenie matjasów, ziemniaków i jabłka byłoby naszym faworytem.
Sałatka śledziowa z ziemniakami jest sycąca, w sam raz na kolację czy imprezę. Zdecydowanie wiedzie prym na polskich stołach w okresie świątecznym i nieśmiało wychyla się zza
karpia po żydowsku czy
ryby po grecku. Może zastąpić pełnoprawny posiłek i możesz
przechowywać ją w lodówce nawet 4 dni.
-
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie jak zazwyczaj. Gdy ostygną, pokrój w kostkę.
-
Filety śledziowe myjemy lub namocz w zimnej wodzie przez ok. 30 minut. Pokrój na niewielkie kawałki.
-
Jajka ugotuj na twardo, ostudzone drobno pokrój.
-
Jabłko obierz i pokrój w niewielką kostkę.
-
Posiekaj szczypiorek.
-
Wszystkie składniki wrzuć do miski i dodaj odsączony groszek.
-
Nie zapomnij o majonezie, śmietanie oraz przyprawach. Wymieszaj.
Gotową sałatkę warto schłodzić przez kilka godzin w lodówce przed podaniem. Jeśli wyjdzie za słona (wiele zależy od śledzi i naszych upodobań), podawaj ją ze słodkim, białym pieczywem.
Więcej kulinarnych inspiracji: Sałatka z łososiem wędzonym
Karp w galarecie to wyzwanie! Mamy świetny przepisZabłyśnij przepisem na pierogi z makiem