Przygotowanie:
Zobacz przepis na kulebiaka z rybą! To danie popularne we wschodnich regionach Polski. Warto zaserwować je jako jedną z 12 potraw na wigilijnym stole!
-
Rybę skrop sokiem z cytryny, odstaw na kilka godzin do lodówki.
-
Marchewkę zetrzyj.
-
Cebulę i ząbki czosnku posiekaj w kostkę, a liście kapusty w cieniutkie paseczki.
Ryba po grecku - przepis
-
Warzywa przesmaż na maśle, wlej wino, dopraw przyprawami (gałką muszkatołową, solą, pieprzem i majerankiem).
-
Duś do tej pory, aż wino odparuje, wystudź.
-
Rybę osusz, oprósz przyprawami.
-
Kawałek ciasta francuskiego rozwiń i ułóż na papierze do pieczenia.
Uszka wigilijne - przepis video
-
Na środku ciasta rozłóż połowę farszu i płaty ryby tak, by zachodziły na siebie. Przykryj pozostałym farszem.
-
Boki ciasta ponacinaj, żeby powstały paseczki.
-
Zakładaj je na siebie naprzemiennie nad farszem. Puste brzegi podwiń pod spód.
Piernik - przepis Ani Starmach
-
Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby ciasto pięknie się przypiekło i nabrało złocistego koloru.
-
Wierzch posyp jeszcze makiem.
-
Piecz przez około 45 minut w 200°C.