Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto gryczano-migdałowe! Jeśli chcesz, możesz je oblać apetycznym lukrem. Ja serwuję je także w wersji z cynamonem.
-
Jajka ubij z cukrem.
-
Masło roztop i przestudź.
-
Do jajek i cukru dodaj migdały oraz masło.
-
Mąkę gryczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
Jak zrobić serową stefankę?
-
Następnie, miksując na wolnych obrotach, do masy jajecznej wsyp mąkę gryczaną z proszkiem.
-
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm wysmaruj tłuszczem.
-
Masę przełóż do tortownicy i piecz około 40 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
Ciasto kajmakowo-miodowe - przepis
-
Ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź.
-
Po wystudzeniu placek przekrój na 2 blaty.
-
Blat dolny posmaruj marmoladą podgrzaną z sokiem cytrynowym.
-
Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij.
-
Składniki lukru utrzyj w kubeczku i polej nim wierzch ciasta.
-
Na lukrze ułóż dodatkowo posiekane bakalie.