Przygotowanie:
Zobacz przepis na bezglutenowe ciastka na święta! Dzięki temu pomysłowi nawet te osoby, które muszą przestrzegać diety, będą mogły cieszyć się smakiem bożonarodzeniowych smakołyków.
-
Zmieszaj wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników.
-
Dodaj cukier puder, miód, masło i jajko, zmiksuj.
-
Stół lub stolnicę podsyp mąką kukurydzianą.
Ciasteczka imbirowe - przepis
-
Masę wyłóż na blat i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli klei się do rąk, dodaj więcej mąki.
-
Na stole połóż papier do pieczenia.
-
Papier i wałek oprósz mąką kukurydzianą i wałkuj partiami ciasto na grubość kilku milimetrów.
-
Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
-
Wycinaj foremkami śnieżynki i przenoś je na blachę.
Ciastka z makiem - przepis
-
Piecz przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
-
Cukier puder utrzyj z odrobiną białka na gładki gęsty lukier.
-
Wystudzone śnieżynki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami.