Szybkie dania od Andrzeja Polana - dla gości i nie tylko

Nie masz pomysłu co dziś ugotować, czym podjąć gości? Mamy kilka szybkich, prostych i smacznych dań na różne okazje autorstwa Andrzeja Polana. Przydadzą się na wszelkie domowe uroczystości, poczynając od babskich spotkań, na niezapowiedzianym przyjęciu kończąc. Oto przepisy na krem dyniowy, racuszki drożdżowe, ruloniki makaronwe i crosstini pszenne oraz langose.
/ 04.11.2012 14:55

Krem dyniowy z serkiem Almette Śmietankowym i żurawinami

Składniki:

  • Dynia - 1 kg
  • Bulion drobiowy - ok. 1 litr
  • Almette Śmietankowy - 2 szt.
  • Cebula - 2 szt.
  • Imbir, sól - do smaku
  • Żurawina świeża - 150g
  • Miód - 2 łyżki

Krem dyniowy

fot. AKPA/Materiały prasowe ESKADRA Publica

„Dynię kroimy w drobną kostkę, cebulkę również. Na oleju szklimy cebulkę, dodajemy dynię i tak około 5 minut wszystko razem smażymy i mieszamy. Następnie dodajemy bulion i już teraz gotujemy. Kiedy nasza dynia będzie miękka wszystko razem miksujemy dodając ser Almette Śmietanowy. On nada naszej zupie odpowiednią konsystencję i smaczek. Ja lubię dodać do zupy przesmażoną na miodzie żurawinę, wtedy nasza zupa dyniowa ma bardziej konkretny charakterek. Doprawiamy solą oraz tartym, świeżym imbirem. Na talerz wylewamy porcję zupy, na wierzch kładziemy łyżkę serka i przysmażoną żurawinę w miodzie. Sukces murowany!”

Zobacz też: Warsztaty kulinarne Almette z Andrzejem Polanem

Racuszki drożdżowe z puszystym serem Almette Jogurtowym, śliwkami i granolą orzechową

Składniki:

  • Mąka - 500 g
  • Jajka - 4 szt.
  • Drożdże - 50 g
  • Mleko - ok. 250 ml
  • Cukier - 100 g
  • Cukier wanilinowy

„Z mąki, cukru, podgrzanego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest fajne bo kiedy tylko zaczniemy smażyć racuszki jego non stop przybywa.”

  • Cukier - 200 g
  • Śmietana - 200 g
  • Masło - 40 g
  • Orzechy włoskie - 100 g
  • Śliwki węgierki - 400 g
  • Almette Jogurtowy - 1 szt.

Racuszki

fot. AKPA/Materiały prasowe ESKADRA Publica

„Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy masło i na koniec śmietanę, wszystko razem gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników i dodajemy orzechy włoskie. Śliwki z miodem przysmażamy na drugiej patelni i gotowe. Racuszki podajemy z łyżką puszystego sera Almette Jogurtowego, granolą orzechową i śliwkami.”

Zobacz też: Warsztaty kulinarne Almette z Andrzejem Polanem

Ruloniki makaronowe i crosstini pszenne z pstrągiem wędzonym, chrzanowym serkiem Almette Z Chrzanem i ogórkami kiszonymi

Składniki:

  • Makaron lasagne - 10 płatów
  • Bagietka - 1 szt.
  • Oliwa
  • Pstrąg wędzony - 200 g
  • Almette Z Chrzanem - 1 szt.
  • Ogórki kiszone - 2 szt.
  • Koperek
  • Sól, pieprz
  • Rukola, pomidory

Ruloniki makaronowe i sałatka z rukoli

fot. AKPA/Materiały prasowe ESKADRA Publica

„Makaron gotujemy w wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Pstrąga drobno siekamy, łączymy z puszystym serem Almette Z Chrzanem oraz pokrojonymi w kostkę obranymi ogórkami kiszonymi. Doprawiamy solą, pieprzem i tyle. Bagietkę kroimy na grubsze kromki, smarujmy oliwą i osmażamy na złoty kolor na patelni. Na ugotowany makaron wyciskamy pasek naszego twarożku z pstrągiem i zwijamy ruloniki. Kroimy na dowolne kawałki. Podajemy z rukolą i pomidorami.”

Crosstini

fot. AKPA/Materiały prasowe ESKADRA Publica

Zobacz też: Warsztaty kulinarne Almette z Andrzejem Polanem

Langos z serem Almette Z Pomidorami Dojrzewającymi w Słońcu, śmietaną i zieloną cebulką

Składniki:

  • Almette Z Pomidorami Dojrzewającymi w Słońcu - 1 szt.
  • Mąka - 400 g
  • Ziemniaki gotowane - 2 szt.
  • Drożdże - 30 g
  • Mleko - 1 szklanka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, cukier
  • Śmietana gęsta - 200 g
  • Cebula dymka

Langos

fot. AKPA/Materiały prasowe ESKADRA Publica

„Z w/w składników wyrabiamy ciasto aż nam się znudzi. Wtedy zapewne będzie wyrobione prawidłowo. Odstawiamy na bok, aby podwoiło swoją wielkość. Smażymy placki na głębokim tłuszczu. Na usmażony placek kładziemy odważnie łyżkę puszystego sera Almette Z Pomidorami Dojrzewającymi w Słońcu, łyżkę gęstej śmietany i posypujemy cebulką zieloną.”

Langos

fot. AKPA/Materiały prasowe ESKADRA Publica

Zobacz też: Warsztaty kulinarne Almette z Andrzejem Polanem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)