Krem dyniowy z serkiem Almette Śmietankowym i żurawinami
Składniki:
- Dynia - 1 kg
- Bulion drobiowy - ok. 1 litr
- Almette Śmietankowy - 2 szt.
- Cebula - 2 szt.
- Imbir, sól - do smaku
- Żurawina świeża - 150g
- Miód - 2 łyżki
fot. AKPA/Materiały prasowe ESKADRA Publica
„Dynię kroimy w drobną kostkę, cebulkę również. Na oleju szklimy cebulkę, dodajemy dynię i tak około 5 minut wszystko razem smażymy i mieszamy. Następnie dodajemy bulion i już teraz gotujemy. Kiedy nasza dynia będzie miękka wszystko razem miksujemy dodając ser Almette Śmietanowy. On nada naszej zupie odpowiednią konsystencję i smaczek. Ja lubię dodać do zupy przesmażoną na miodzie żurawinę, wtedy nasza zupa dyniowa ma bardziej konkretny charakterek. Doprawiamy solą oraz tartym, świeżym imbirem. Na talerz wylewamy porcję zupy, na wierzch kładziemy łyżkę serka i przysmażoną żurawinę w miodzie. Sukces murowany!”
Zobacz też: Warsztaty kulinarne Almette z Andrzejem Polanem
Racuszki drożdżowe z puszystym serem Almette Jogurtowym, śliwkami i granolą orzechową
Składniki:
- Mąka - 500 g
- Jajka - 4 szt.
- Drożdże - 50 g
- Mleko - ok. 250 ml
- Cukier - 100 g
- Cukier wanilinowy
„Z mąki, cukru, podgrzanego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest fajne bo kiedy tylko zaczniemy smażyć racuszki jego non stop przybywa.”
- Cukier - 200 g
- Śmietana - 200 g
- Masło - 40 g
- Orzechy włoskie - 100 g
- Śliwki węgierki - 400 g
- Almette Jogurtowy - 1 szt.
fot. AKPA/Materiały prasowe ESKADRA Publica
„Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy masło i na koniec śmietanę, wszystko razem gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników i dodajemy orzechy włoskie. Śliwki z miodem przysmażamy na drugiej patelni i gotowe. Racuszki podajemy z łyżką puszystego sera Almette Jogurtowego, granolą orzechową i śliwkami.”
Zobacz też: Warsztaty kulinarne Almette z Andrzejem Polanem
Ruloniki makaronowe i crosstini pszenne z pstrągiem wędzonym, chrzanowym serkiem Almette Z Chrzanem i ogórkami kiszonymi
Składniki:
- Makaron lasagne - 10 płatów
- Bagietka - 1 szt.
- Oliwa
- Pstrąg wędzony - 200 g
- Almette Z Chrzanem - 1 szt.
- Ogórki kiszone - 2 szt.
- Koperek
- Sól, pieprz
- Rukola, pomidory
fot. AKPA/Materiały prasowe ESKADRA Publica
„Makaron gotujemy w wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Pstrąga drobno siekamy, łączymy z puszystym serem Almette Z Chrzanem oraz pokrojonymi w kostkę obranymi ogórkami kiszonymi. Doprawiamy solą, pieprzem i tyle. Bagietkę kroimy na grubsze kromki, smarujmy oliwą i osmażamy na złoty kolor na patelni. Na ugotowany makaron wyciskamy pasek naszego twarożku z pstrągiem i zwijamy ruloniki. Kroimy na dowolne kawałki. Podajemy z rukolą i pomidorami.”
fot. AKPA/Materiały prasowe ESKADRA Publica
Zobacz też: Warsztaty kulinarne Almette z Andrzejem Polanem
Langos z serem Almette Z Pomidorami Dojrzewającymi w Słońcu, śmietaną i zieloną cebulką
Składniki:
- Almette Z Pomidorami Dojrzewającymi w Słońcu - 1 szt.
- Mąka - 400 g
- Ziemniaki gotowane - 2 szt.
- Drożdże - 30 g
- Mleko - 1 szklanka
- Olej - 1 łyżka
- Sól, cukier
- Śmietana gęsta - 200 g
- Cebula dymka
fot. AKPA/Materiały prasowe ESKADRA Publica
„Z w/w składników wyrabiamy ciasto aż nam się znudzi. Wtedy zapewne będzie wyrobione prawidłowo. Odstawiamy na bok, aby podwoiło swoją wielkość. Smażymy placki na głębokim tłuszczu. Na usmażony placek kładziemy odważnie łyżkę puszystego sera Almette Z Pomidorami Dojrzewającymi w Słońcu, łyżkę gęstej śmietany i posypujemy cebulką zieloną.”
fot. AKPA/Materiały prasowe ESKADRA Publica
Zobacz też: Warsztaty kulinarne Almette z Andrzejem Polanem