Kuchenne 997
Jeżeli zdarzy nam się przypalić mięso można odkroić zwęgloną warstwę, a to co pozostanie pokroić na kawałki i spróbować stworzyć zupełnie nowe danie. Z kolei dodając ostre przyprawy, jak paprykę czy pieprz skutecznie zabijemy pozostałości spalonego posmaku.
- Przypalonego kurczaka można posiekać na małe kawałki, dodać poszatkowane pieczarki, starty ser oraz masę zrobioną z mąki i jajka. Następnie wystarczy uformować małe klopsiki, obtoczyć je w bułce tartej i wrzucić ponownie na czystą patelnię - gwarantuję, że to pyszne i bardzo sycące danie - dodaje Paulina Stępień z Kotlet.tv.
Zob. także: Czy wiesz co zrobić, aby pozbyć się z kuchni przykrych zapachów?
A co na to garnek?
Przypalony garnek w pierwszej kolejności należy zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie można zabrać się za próbę wyszorowania spalenizny zmywakiem. Jeżeli ten sposób zawiedzie można wlać wodę z roztworem octu jabłkowego lub sodą i zagotować. W tym przypadku garnek szorujemy dopiero po wystygnięciu naszej "zupy".
Sposobem nieco ekstremalnym może być zagotowanie wody z domieszką proszku do prania - już w trakcie wrzenia należy sprawdzać czy spalenizna schodzi, a gdy się to stanie, zagotować jeszcze raz samą wodę, żeby pozbyć się zapachu.
Jeżeli przypalimy danie w piekarniku najlepiej nalać odrobinę kawy w mały pojemnik i chwilę podgrzać w piecyku - to skuteczny sposób na pozbycie się przykrego zapachu spalenizny.
Zob. także: Czy wiesz jak szybko wyczyścić przypalony garnek?
Źródło: Kotlet.tv