Jak zwalczyć barszcz Sosnowskiego? Poznaj 2 skuteczne metody

Zwalczanie barszczu sosnowskiego fot. Adobe Stock
Zwalczanie barszczu Sosnowskiego na własną rękę jest w Polsce prawnie zakazane. Kontakt z rośliną może powodować oparzenia - bardzo rozległe, bolesne i długo gojące się.
/ 04.05.2020 15:37
Zwalczanie barszczu sosnowskiego fot. Adobe Stock

Zwalczanie barszczu Sosnowskiego może odbywać się na 2 sposoby: mechanicznie i chemicznie. W Polsce uprawa tej rośliny jest prawnie zakazana. Do obowiązków gmin należy usuwanie roślin, które bardzo często wyrastają przy drogach, rzekach, łąkach czy obrzeżach pól.

Uwaga! W Polsce zabronione jest zwalczanie barszczu Sosnowskiego na własną rękę. Mogą to robić jedynie specjalnie do tego przygotowane osoby - ubrane w odzież z materiałów syntetycznych, zakrywającą jak największą część skóry i wyposażone w okulary zasłaniające oczy. 

Mechaniczne zwalczanie barszczu Sosnowskiego

Polega na usuwaniu poszczególnych części rośliny. Kwiatostany usuwane są w pełnym rozkwicie (wcześniej mogą się zregenerować, później -  rozsiać nasiona). Wykopuje się również roślinę z całym korzeniem. Można także wycinać barszcz Sosnowskiego - do 10 cm poniżej poziomu gruntu.

Warto wiedzieć, że taki sposób zwalczania nie da efektów za pierwszym razem. Działania tego typu muszą być wykonywane regularnie każdego roku.

barszcz sosnowskiego jak się pozbyć
fot. Adobe Stock

Chemiczne zwalczanie barszczu Sosnowskiego

Bardzo skuteczne w zwalczaniu barszczu Sosnowskiego są herbicydy - preparaty zawierające glifosat i trichlopyr. Warto wiedzieć, że po około 3 tygodniach po ich zastosowaniu, powinno się przeprowadzić głęboką orkę, która pomoże zniszczyć większość nasion zdolnej do bardzo szybkiej regeneracji rośliny.

Takie działanie jest niedozwolone na terenach chronionych - w lasach, parkach narodowych czy rezerwatach.

Właściwości barszczu Sosnowskiego

Barszcz Sosnowskiego to roślina pochodząca z Kaukazu. W Europie Środkowej pojawiła się około XIX wieku. Początkowo była wykorzystywana jako roślina pastewna.

Niestety szybko okazało się, że jest niezwykle ekspansywna (jej obecność na danym terenie może zniszczyć nawet 2/3 roślinnego ekosystemu), ale także bardzo niebezpieczna dla człowieka.

Kontakt ludzkiej skóry z sokiem ze świeżo ściętego barszczu najczęściej może powodować bardzo silne oparzenia, zapalenia spojówek i powstawanie pęcherzy (łagodzi je zastosowanie maści kortykosteroidowych).  

Roślina jest niebezpieczna również dla zwierząt - może powodować np. podrażnienie przewodu pokarmowego czy krwotoki wewnętrzne.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.06.2013 r.

Więcej na temat niebezpiecznych roślin:
Są piękne, ale szalenie trujące - uwaga na te rośliny balkonowe i ogrodowe!
Te rośliny są toksyczne, choć nigdy byś ich o to nie podejrzewała!
8 gatunków roślin, na które musisz szczególnie uważać - mogą być toksyczne!

Redakcja poleca

REKLAMA