jak przycinać winorośl fot. Adobe Stock, Fenea Silviu

Kiedy przyciąć winorośl i jak najlepiej to robić? Przycinanie winorośli jesienią i na wiosnę

Winorośl należy przycinać w listopadzie, gdy z krzewów opadną już wszystkie liście. Drugim dobrym terminem jest końcówka zimy - przełom lutego i marca. W okresie wegetacji również nie wolno zaniedbać winorośli - regularnie usuwaj z niej nadmiar liści, aby wszystkie dojrzewające owoce miały dostęp do słońca.
Weronika Kwaśniak / 08.09.2022 05:55
jak przycinać winorośl fot. Adobe Stock, Fenea Silviu

Jesień i wiosna to intensywny czas dla wszystkich posiadaczy ogrodów. To przede wszystkim okres porządków - najpierw przed zimą, a potem po zimie, a co za tym idzie również przycinania roślin. Jeśli w swoim ogrodzie masz winorośl, możesz podciąć ją w listopadzie oraz na przełomie lutego i marca.

Spis treści:

  1. Kiedy i jak przycinać winorośl?
  2. Inne wskazówki co do cięcia winorośli

Kiedy i jak przycinać winorośl?

  • W przypadku nowo posadzonych krzewów, cięcie wykonaj od razu po zasadzeniu - czyli we wrześniu. Skróć wierzchołki pędów na wysokości ok. 1,5 m. Jeśli nie zależy ci na szybkim owocowaniu, przez pierwsze 2-3 lata mocno przycinaj krzew. Za cierpliwość odwdzięczy ci się w późniejszych latach dorodnymi owocami.
  • Starsze krzewy winorośli przytnij wtedy, gdy nie mają już liści - orientacyjny termin to listopad. Przytnij wszystkie niezdrewniałe elementy pędów, zabezpiecz roślinę przed mrozem np. agrowłókniną. 
  • Drugim terminem cięcia winorośli jest okres przedwiośnia - przełom lutego i marca, zanim na dobre rozpocznie się okres wegetacji. Nie zwlekaj jednak do drugiej połowy marca - cięcia będą wtedy bardzo długo się goić, zwiększy się też ryzyko zarażenia chorobą grzybową. Przy tym cięciu skracaj cieńsze pędy nad 1 oczkiem, a grubsze nad 2-3 oczkiem.
  • Podczas całego okresu wegetacji regularnie usuwaj zbędne liście, tak aby zawiązujące się owoce miały dobry dostęp do światła. Jeśli tego nie zrobisz, część winogron może w ogóle nie dojrzeć.

przycinanie winorośli
fot. Przycinanie winorośli/Adobe Stock, AlexR

Inne wskazówki związane z przycinaniem winorośli

  • Nie bój się zdecydowanych cięć. Tylko radykalne cięcie pobudzi winorośl do budowania nowych pędów - to nie jest roślina, której taki zabieg mógłby zaszkodzić (chyba że wbrew zaleceniom wykonasz go np. w okresie letnim albo podczas mrozów). Jeśli zaniechasz cięcia lub przeprowadzisz je zbyt delikatnie, krzew wykorzysta energię na rozwój pędów oraz liści, a owoce będą drobne i mało obfite.
  • Pamiętaj, żeby przed cięciem winorośli zdezynfekować sekator.
  • W przypadku cięcia winogron, bardzo istotną kwestią jest też technika - tnij pod lekkim skosem, ok. 2 cm nad tzw. węzłem. Sok wypływający z rany, nie powinien wypływać na pąk.
  • Potem zabezpiecz ranę maścią ogrodniczą.

Czytaj także:
Kiedy przycinać śliwy i jak najlepiej to zrobić?
Kiedy przycinać maliny i jak najlepiej to zrobić?