Warto, choćby z uwagi na nasze zdrowie, wprowadzić do naszej diety zapomniane od dawna zioła /fot.Fotolia

Czy wiesz dlaczego pokrzywa parzy?

Chyba każdemu zdarzyło się kiedyś poparzyć pokrzywą. Na skórze powstają wtedy biało-czerwone, piekące bąble. Co decyduje o właściwościach parzących pokrzywy?
/ 04.07.2018 10:59
Warto, choćby z uwagi na nasze zdrowie, wprowadzić do naszej diety zapomniane od dawna zioła /fot.Fotolia

Na powierzchni liści pokrzywy znajdują się widoczne gołym okiem włoski parzące długości dwóch milimetrów. Każdy z tych włosków ma na końcu malutkie pęcherzyki, które są tak delikatne, że wystarczy muśnięcie, by pękły i uwolniła się z nich substancja drażniąca.

Przy kontakcie z pokrzywą włoski ułamują się i wbijają w skórę. Uwalniana jest wtedy wspomniana substancja drażniąca - kwas mrówkowy.

Kwas mrówkowy ma właściwości silenie drażniące skórę. Dochodzi więc do poparzenia kwasem mrówkowym, co objawia się powstawaniem na skórze piekących bąbli. Włoski z kwasem mrówkowym są dla pokrzywy bronią przed owadami i innymi intruzami, chcącymi naruszyć roślinę.