DESIGN LAB
Konkurs dla młodych projektantów.

I miejsce – e-Wash - pralka wykorzystująca naturalne detergenty. Autor Levente Szabo, Węgry. Na początku była refleksja: nie tylko pranie, ale i produkcja detergentów zanieczyszczają środowisko. Tymczasem w Indiach i Nepalu ludzie od lat używali orzechów z drzewa mydlanego (łac. Sapindus mukorossi) jako nieszkodliwego, naturalnego środka piorącego. Są one zbawienne dla skóry, delikatne dla ubrań i bardzo wydajne – kilogramowa torba wystarcza na rok prania. Forma proekologicznej pralki węgierskiego projektanta jest niekonwencjonalna: bardzo płaska (może stanąć nawet w małym mieszkaniu), za to wyższa i szersza, dzięki temu może prać tak samo dużo ubrań i w tym samym czasie co tradycyjna.I miejsce – e-Wash - pralka wykorzystująca naturalne detergenty. Autor Levente Szabo, Węgry. Na początku była refleksja: nie tylko pranie, ale i produkcja detergentów zanieczyszczają środowisko. Tymczasem w Indiach i Nepalu ludzie od lat używali orzechów z drzewa mydlanego (łac. Sapindus mukorossi) jako nieszkodliwego, naturalnego środka piorącego. Są one zbawienne dla skóry, delikatne dla ubrań i bardzo wydajne – kilogramowa torba wystarcza na rok prania. Forma proekologicznej pralki węgierskiego projektanta jest niekonwencjonalna: bardzo płaska (może stanąć nawet w małym mieszkaniu), za to wyższa i szersza, dzięki temu może prać tak samo dużo ubrań i w tym samym czasie co tradycyjna.
1 z 2

II miejsce – Pebble kuchenka na energię słoneczną. Autor Laura Pandelle, Francja. Projekt opiera się na nowej metodzie wykorzystywania energii słonecznej. Ta supernowoczesna technologia jest dużo tańsza i efektywniejsza od dotychczasowej. Nie potrzeba wielkich paneli montowanych na dachu – cały mechanizm kumulowania energii w kuchence Pebble zmieścił się w pokrywce. Ponieważ jest czuły, może gromadzić energię nawet w pochmurne dni. Podstawa jest tak skonstruowana, że w zamkniętym podgrzewaczu wytwarza się pole indukcyjne, które szybko podgrzewa potrawę. Do środka trzeba wstawić specjalne naczynie. Do wyboru trzy rozmiary dostosowane do wielkości potrawy. Nawet w detalach nie można marnować energii.
2 z 2

III miejsce – Go Fresh - energooszczędna lodówka. Autor He Cheng Fei, Chiny. Różne produkty spożywcze wymagają różnych temperatur przechowywania. Położone obok siebie: mięso, warzywa oraz owoce, szybciej się psują i tracą wartości odżywcze. Projekt rozwiązuje te problemy. Lodówka jest zbudowana z ramy, która wytwarza zimne powietrze, i dwunastu osobnych komórek, których kształt inspirowany był plastrem miodu. W każdej komorze typ produktu jest identyfikowany przez skanowanie, a temperatura niezależnie regulowana. Kiedy osiąga odpowiedni pułap, wlot zimnego powietrza automatycznie się zamyka, co dodatkowo oszczędza energię. Komórki są wyjmowane, więc jeśli przyjdzie nam ochota na piknik, można zabrać je ze sobą.