Kuchenka elektryczna fot. Adobe Stock

Kuchenka elektryczna – tradycyjna, indukcyjna, zużycie prądu

Zawsze kuchenka elektryczna jest droższa w użytkowaniu od kuchenki gazowej. Ale różnica nie musi być duża.
Barbara Lasota / 06.12.2018 14:18
Kuchenka elektryczna fot. Adobe Stock

Jeśli decydujesz się na zakup kuchenki elektrycznej, to wybierz model odpowiedni do twoich potrzeb. Pamiętaj też, aby się upewnić, czy instalacja elektryczna jest odpowiednia do takiego urządzenia. W starych blokach, gdzie nie było jeszcze wymiany starej instalacji, czasem korzystanie z tego typu kuchenki może być problemem.

Jak zaprojektować kuchnię

Kuchenka elektryczna – rodzaje

  • Turystyczna czyli przenośna. Ta grupa obejmuje małe modele z jednym lub z dwoma polami grzewczymi. Dobry wybór np. do domku na działce. Sprawdza się też w gospodarstwie domowym singla,który mało gotuje. Przydatna  także w czasie remontu mieszkania. Bo można ją ustawić nawet w pokoju na stole i zrobić szybki obiad. Te kuchenki elektryczne mają zwykłe płyty grzewcze lub ceramiczne. Bywają też kuchenki turystyczne indukcyjne. Ceny od 50 zł.
  • Tradycyjna czteropalnikowa kuchenka. To modele wolnostojące, pełnowymiarowe z piekarnikiem elektrycznym lub same płyty. Taka kuchenka może mieć zwykłe pola grzewcze lub elementy grzejne pod płytą ceramiczną. Ceny od ok. 650 zł.
  • Kuchenka indukcyjna. Rzadko używa się nazwy elektryczna, a przecież jest modelem na prąd. Często można kupić samą płytę indukcyjną z czterema polami grzewczymi lub z dwoma (do małej kuchni). Są też płyty w komplecie z piekarnikiem. Ceny od ok. 1300 zł.

Jak wyczyścić piekarnik?

Porównaj zużycie prądu

Kuchenka elektryczna, jeśli często się na niej gotuje, ma duży wpływ na zużycie energii i na rachunki za energię elektryczną. Dlatego, kupując nową, zwracaj uwagę na moc i klasę energetyczną oznaczoną dużą literą alfabetu. Oszczędzają prąd te zaliczane do klasy A, a jeszcze bardziej do A+, A++ i A+++.
Gotując przez ok. półtorej godziny dziennie na dwóch polach grzewczych  kuchenki elektrycznej zużyjesz rocznie 1095–2025 kwh. To koszt 600 –1200 zł. Dlatego opłaca się kupić model, którego pola grzewcze mają mniejszą moc. Takie są kuchenki elektryczne indukcyjne. Koszt ich użytkowania bywa nawet o połowę niższy niż zwykłej płyty elektrycznej.

Indukcyjna – mercedes wśród kuchenek

Kto szuka taniej kuchenki, powinien obejrzeć modele z tradycyjnymi polami grzewczymi. Ale kto może pozwolić sobie na większy wydatek, niech  wybierze indukcyjną dobrej marki. W urządzeniu indukcyjnym cała wytwarzana energia trafia do potrawy, którą gotujemy. Płyta wcale nie rozgrzewa. 

Zalety kuchenki elektrycznej indukcyjnej

  • Energooszczędna.
  • Elegancka. Pasuje do każdej kuchni. To po prostu cienka płyta ceramiczna wbudowana w blat.
  • Najczęściej ma dyskretnie zaznaczone 2 pola grzejne mniejsze i dwa większe lub 2 mniejsze i jedno duże, pasujące do długiej brytfanny. W mniejszych kuchenkach pól grzejnych jest mniej. 
  • Ilość ciepła oddawanego do otoczenia maleją do minimum i potrawy gotują się znacznie szybciej. Szacuje się, że czas gotowania skraca się do 30 proc. Dzięki temu zużywamy o ok. 25 proc. energii mniej.
  • Większość modeli ma co najmniej jedno pole grzejne z funkcją "booster", czyli przyspieszającą grzanie nawet o 50 proc. I właśnie taki model warto kupić, bo jest najbardziej ekonomiczny w użytkowaniu.
  • Utrzymuje jednakową temperaturę na całej powierzchni pola grzewczego.

Modele godne polecenia

Niezbyt drogie, dobrej jakości kuchenki elektryczne indukcyjne (płyty do zabudowy) to:

  • Electrolux EHH16340FK. Czarna, cena ok. 1200 zł
  • Whirlpool ACM 808 BAS. Biała, cena ok. 1400 zł
  • Bosch PUE611BF1E . Czarna, cena ok. 1400 zł
  • Bosch PUE611BB2E. Czarna, cena ok. 1200 zł
  • Samsung NZ64H37070K. Czarna, cena ok. 1300 zł.

Polecamy także:
Sprzęt dogotowania na parze
Jak czyścić czajnik elektryczny
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)