Jakie są właściwości różnych odmian papryki? Porównujemy paprykę czerwoną, białą, fioletową, chili i nie tylko
Właściwości papryki obejmują dostarczanie dużych dawek witaminy C, przeciwdziałanie anemii i wsparcie wzroku. Niektóre rodzaje papryki mają jednak charakterystyczne, zupełnie różne właściwości, np. przyspieszają metabolizm. Porównujemy wartości odżywcze i właściwości papryki czerwonej, żółtej, zielonej, białej, filetowej i chili.

Właściwości papryki czynią ją jednym ze zdrowszych warzyw. Papryka dostarcza witamin, minerałów, ale też zdrowych antyoksydantów. Występuje w wielu różnych odmianach, które też posiadają swoje unikalne właściwości.
Spis treści:
- Papryka - tabela wartości odżywczych
- Co cennego jest w papryce?
- Właściwości różnych rodzajów papryki
Papryka - tabela wartości odżywczych
Poniżej znajdziesz wartości odżywcze papryki czerwonej w przeliczeniu na 100 g. Wartości odżywcze innych rodzajów papryki są podobne.
Co cennego jest w papryce?
Papryka to bardzo zdrowe warzywo. Jest w niej sporo regulującego pracę jelit błonnika, ale też cenne minerały i witaminy. Na wyróżnienie zasługuje zawartość witaminy C w papryce. Jest jej niezwykle dużo! Papryka dostarcza też innych zdrowych cząsteczek:
- Kapsaicyny - szczególnie dużo jej w papryce ostrej i chili. To antyoksydant odpowiedzialny za czerwony kolor papryki.
- Luteiny - cząstki wspierającej wzrok. Jest jej dużo w papryce zielonej.
- Wiolaksantyny - antyoksydacyjnego karotenoidu, którego najwięcej ma papryka żółta.
- Kwercytyny - antyoksydantu o udokumentowanej właściwości chroniącej serce.
Właściwości różnych rodzajów papryki
Papryka jest bardzo zdrowa, każdy jej rodzaj jest polecany. Jedz ją często, jeśli ci smakuje. Poszczególne rodzaje papryki mają jednak swoje unikalne właściwości prozdrowotne. Poznaj je lepiej.
Jakie właściwości ma czerwona papryka?
Papryka dla zdrowej skóry i naczyń krwionośnych: czerwona papryka ma sporo beta-karotenu, który zapewnia piękną cerę o zdrowym odcieniu. Obecna w niej witamina C opóźnia powstawanie zmarszczek i poprawia wytwarzanie kolagenu, zaś rutyna wzmacnia kruche naczynia krwionośne.

Jakie właściwości ma pomarańczowa i żółta papryka?
Papryka na dobry wzrok: zawiera sporo luteiny i zeaksantyny, które chronią siatkówkę oka przed oddziaływaniem wolnych rodników. Żółta papryka ma pod tym względem podobne działanie, co właściwości kukurydzy.

Jakie właściwości ma zielona papryka?
Papryka dla przyszłej mamy: zielona papryka obfituje w kwas foliowy, niezbędny dla kobiet planujących macierzyństwo i ciężarnych. Korzystnie wpływa on na układ nerwowy płodu, zapobiegając wadom rozwojowym cewy nerwowej. Kwas foliowy wspomaga też procesy krwiotwórcze, dlatego zielona papryka polecana jest przy anemii.

Jakie właściwości ma fioletowa papryka?
Papryka na zdrowe serce: zawiera sporo potasu obniżającego ciśnienie tętnicze krwi i flawony – substancje, które wspomagają działanie serca i układu krążenia. Niestety fioletową paprykę dość trudno kupić. Jeśli na nią natrafisz, weź kilka sztuk.

Jakie właściwości ma biała papryka?
Papryka na wzmocnienie: biała papryka (jak wszystkie rodzaje papryki) zawiera sporo witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza z posiłków, zapobiegając niedokrwistości. Mlecznożółte stożkowate papryki mają sporo witamin z grupy B i kwasu foliowego, które wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek.
Jakie właściwości ma papryczka chilli i jalapeno?
Papryka pomaga schudnąć: ostre papryczki zawierają sporo kapsaicyny, która przyspiesza przemianę materii i hamuje łaknienie. Jak dowodzą badania, nawet niewielka ilość ostrej papryczki w diecie może przyspieszyć spalanie tłuszczu.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 9.09.2015. Na podstawie tekstu zamieszczonego w magazynie Vita.
Czytaj także:
Jagoda kamczacka, czyli „owoc młodości” o niezwykłych właściwościach. 9 powodów, by jeść „królową jagód” jak najczęściej
Warzywo, które oczyszcza żyły i tętnice istnieje. 6 grup warzyw polecanych przeciw miażdżycy
Jakie jest najzdrowsze warzywo świata? Top 10 warzyw pod względem wartości odżywczych