Truskawki - wartości odżywcze. 6 największych zalet jedzenia truskawek
Wartości odżywcze truskawek sprawiają, że to jeden ze zdrowszych polskich owoców. Truskawki mają mało kalorii (32 kcal/100 g), a bardzo dużo witaminy C, manganu, potasu i folianów: witamin i minerałów ważnych dla zdrowia. Truskawki to prawdziwy superfood, mogą je jeść nawet dzieci, seniorzy i cukrzycy.

Wartości odżywcze truskawek są imponujące. Owoce te dostarczają witamin i minerałów, a jednocześnie mają mało kalorii. Sprawdź, dlaczego warto jeść truskawki i poznaj najważniejsze zalety tych owoców.
Spis treści:
Tabela wartości odżywczych truskawek
Wartości odżywcze truskawek są nadzwyczaj imponujące. Oto ile witamin, minerałów i kalorii dostarczają:
Truskawki - kalorie
- 100 g truskawek ma 32 kcal,
- garść truskawek ma 23 kcal i waży ok. 70 g.
Truskawki - makroskładniki
- 100 g truskawek ma 2 g błonnika,
- 100 g truskawek ma 0,3 g tłuszczu,
- 100 g truskawek ma 0,67 g białka,
- 100 g truskawek ma 7,68 g węglowodanów.
Truskawki - witaminy i minerały tabela

Zalety truskawek
Już same wartości odżywcze truskawek pokazują ich zalety. Przyjrzyjmy się jednak dokładnie najważniejszym zaletom zdrowotnym jedzenia truskawek.
Truskawki są bardzo odżywcze
W truskawkach jest niesamowicie dużo witamin i minerałów, a przy tym niewiele kalorii. Truskawki są znaczącym źródłem:
- witaminy C (nie są to najbogatsze w witaminę C owoce, ale mają jej więcej niż np. cytryna),
- manganu, pierwiastka ważnego dla procesów komórkowych,
- folianów, witamin płodności i urody,
- potasu, minerału do zwalczania nadciśnienia.
Truskawki mają też pewną ilość żelaza, witaminy K, E i B6.
Truskawki mają mnóstwo antyoksydantów
Choć przy analizie wartości odżywczych owoców najwięcej uwagi poświęca się minerałom i witaminom, równie ważne (a nawet ważniejsze) są też antyoksydanty. Wszystkie owoce jagodowe, w tym truskawki mają ich bardzo dużo. Oto najsilniejsze antyoksydanty z truskawek:
- pelargonidyna - związek, który zapewnia truskawkom czerwony kolor,
- kwas elagowy,
- elagitaniny,
- procyjanidy.
Truskawki dla zdrowia serca
Truskawki to owoce o wielu benefitach dla zdrowia serca i układu krwionośnego. Wiele badań potwierdza zależność spożycia różnych owoców jagodowych ze zdrowszym układem krwionośnym.
Truskawki poprawiają zdrowie serca dzięki:
- wysokiej zawartości antyoksydantów,
- obniżaniu stresu oksydacyjnego,
- poprawie przepływu krwi,
- obniżaniu stanu zapalnego,
- zmniejszaniu utleniania szkodliwego cholesterolu LDL.
Truskawki na obniżenie cukru
Truskawki to jedne z owoców przyjaznych cukrzycy. Podobnie jak w przypadku zależności pomiędzy czereśniami a cukrzycą, jedząc truskawki, trzeba być wyczulonym na porcję. Truskawki nie podnoszą cukru tak gwałtownie, jak inne owoce.
Truskawki na poprawę stanu skóry
Truskawki zawierają sporo witaminy C, która jest niezbędna w produkcji kolagenu. Bez wątpliwości można więc nazwać truskawki superfoods dla zdrowia i wyglądu skóry.
Truskawki to bardzo uniwersalny produkt
Truskawki mogą znaleźć swoje miejsce w prawie każdej diecie. Jedzenie truskawek dopuszczają nawet te bardziej restrykcyjne: dieta Dąbrowskiej, dieta niskowęglowodanowa, a nawet dieta ketogeniczna.
Czy truskawki są zdrowe?
Nie ma wątpliwości: truskawki są bardzo zdrowe. Mają dużo witamin, minerałów i antyoksydantów. Jednocześnie nie dostarczają one zbyt wielu kalorii. To jedne z niskokalorycznych owoców. Warto korzystać z sezonu na truskawki w pełni, jeść je często w różnej formie. Jedyne grupy osób, dla których truskawki są niezdrowe, to osoby z przeciwwskazaniami do jedzenia truskawek. Głównie chodzi o alergików, osoby stosujące dietę ubogopotasową i osoby na diecie antyhistaminowej.
Czytaj także:
Oto warzywa, które rujnują wątrobę nawet zdrowych osób. Ważny jest jeden szczegół
Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe
Co zrobić z truskawek? Najlepsze przepisy na śniadanie, obiad i kolację