Insulinoodporność - co i jak jeść przy zagrożeniu cukrzycą
Insulinoodporność to zaburzenie, które szybko prowadzi do otyłości i cukrzycy. Zobacz, jak do tego nie dopuścić dzięki diecie!

Na czym polega insulinoodporność?
Insulinoodporność polega na zmniejszeniu wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej oraz wątroby na działanie insuliny. U zdrowego człowieka poziom tego hormonu wzrasta po jedzeniu. Transportuje glukozę do tkanek, które spożytkowują ją na wytworzenie energii. Potem poziom insuliny spada.
Jak bardzo grozi ci cukrzyca? Rozwiąż quiz
Czasem jednak tkanki się buntują i nie reagują na insulinę. To zaś powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi, co w konsekwencji prowadzi do pojawienia się cukrzycy oraz chorób układu krążenia, a także grozi nadwagą.
Jak jeść, gdy grozi nam cukrzyca?
W takim przypadku zaleca się regularne jedzenie 5 małych posiłków dziennie, co 2-3 godziny. To pomaga utrzymać stały poziom glukozy we krwi i ułatwia jej transport do tkanek.
Jakie produkty włączyć do diety przy insulinoodporności?
Podstawą menu powinny być produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 50) i wysokiej zawartości błonnika. Trzeba za to unikać produktów o wysokim IG (powyżej 50) i niskiej zawartości błonnika (słodyczy, białego pieczywa, makaronu i ryżu). Należy też zrezygnować z tłustych mięs i wędlin, masło zastąpić margaryną, a tłusty nabiał chudym. Tłuszcze warto ograniczyć do 1–2 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy dziennie. Podstawę menu powinny stanowić surowe warzywa.
Co ustabilizuje poziom glukozy?
1. Migdały i orzechy: IG 15, błonnik 12,9 g/100 g
2. B rukselka: IG 15, błonnik 5,4 g/100 g
4. Rzodkiewka: IG 15, 2,5/100 g
5. Kapusta czerwona: IG 15, błonnik 2,5/100 g
6. Sałata: IG 15 błonnik, 1,4/100 g
7. Kasza gryczana: IG 40, błonnik 5,9/100 g
8. Chleb żytni: IG 45, błonnik 4,7/100 g
Dowiedz się więcej:
Co oznacza cukier w moczu?
Oto 10 największych bomb kalorycznych
napisane na podstawie tekstu autorstwa Agnieszki Leciejewskiej/Vita