Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

Zespół jelita drażliwego - co jeść?

Na pracę jelit wpływają takie czynniki jak dieta, hormony, stres. Do objawów zespołu jelita drażliwego zalicza się: bóle brzucha, nieregularne wypróżnienia, wzdęcia lub obrzmienie, bolesne zaparcia oraz biegunki, śluz w stolcu czy uczucie niepełnego wypróżnienia.
Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

Inne objawy, które mogą występować w zespole jelita drażliwego:

  • zgaga,
  • zaburzenia snu,
  • zmęczenie,
  • dolegliwości pęcherza moczowego lub dróg moczowych,
  • ból w klatce piersiowej,
  • nudności, wzdęcia, wiatry, ból w nadbrzuszu,
  • migrenowe bóle głowy.

Objawy mogą pojawiać się lub nasilać w czasie miesiączkowania.

Przeczytaj: Zespół jelita nadwrażliwego

Zalecenia dietetyczne

1. Spożywaj produkty bogate w błonnik:

  • otręby, owsianka, płatki,
  • ciemne pieczywo: bułki grahamki, chleb graham, pumpernikiel, chleb żytni,
  • ciemne pieczywo z ziarnami np.: soi, słonecznika, sezamu,
  • pomarańcze, rodzynki,
  • fasola, groch,
  • kiełki pszenicy, wszelkiego rodzaju nasiona,
  • warzywa, owoce.

2. Wypijaj 8 lub więcej szklanek wody.

3. Ogranicz spożycie kofeiny.

Najważniejsze źródła kofeiny w diecie to kawa, coca cola i inne napoje bezalkoholowe.

4. Unikaj tłustych pokarmów i przekąsek.

5. Unikaj pikantnych przypraw.

Niektóre osoby z ZJD źle tolerują ostre sosy, przyprawy lub pokarmy, które zawierają:

  • sproszkowane chili,
  • czosnek,
  • imbir,
  • czerwony pieprz.

Stosuj przyprawy:

  • bazylia,
  • oregano,
  • tymianek,
  • rozmaryn.

6. Unikaj nadmiernych ilości alkoholu.

Alkohol powoduje pobudzenie przewodu pokarmowego, prowadzi do zwiększonego wydzielania soków trawiennych i dlatego może nasilać zgagę, bóle brzucha i biegunkę.

Przeczytaj: Jakie czynniki wpływają na wchłanianie alkoholu?

7. Unikaj produktów wzdymających.

Produkty działające wzdymająco:

  • brokuły,
  • brukiew,
  • brukselka,
  • cebula,
  • kalafior,
  • kalarepa,
  • kapusta,
  • kapusta kiszona,
  • kukurydza,
  • pieprz,
  • pory,
  • rzepa,
  • rzodkiewka,
  • szalotka,
  • fasola,
  • soczewica,
  • groch.

U niektórych osób dolegliwości mogą wywołać również:

arbuz, awokado, jabłka ze skórką, melon, suszona śliwka, jaja ugotowane na twardo, kiełki pszenicy, napoje bezalkoholowe słodzone sorbitolem, nasiona (maku, siemienia lnianego, słonecznika, sezamu), piwo.

8. Zjadaj jednorazowo mniejsze porcje i jedz częściej.