Inne objawy, które mogą występować w zespole jelita drażliwego:
- zgaga,
- zaburzenia snu,
- zmęczenie,
- dolegliwości pęcherza moczowego lub dróg moczowych,
- ból w klatce piersiowej,
- nudności, wzdęcia, wiatry, ból w nadbrzuszu,
- migrenowe bóle głowy.
Objawy mogą pojawiać się lub nasilać w czasie miesiączkowania.
Przeczytaj: Zespół jelita nadwrażliwego
Zalecenia dietetyczne
1. Spożywaj produkty bogate w błonnik:
- otręby, owsianka, płatki,
- ciemne pieczywo: bułki grahamki, chleb graham, pumpernikiel, chleb żytni,
- ciemne pieczywo z ziarnami np.: soi, słonecznika, sezamu,
- pomarańcze, rodzynki,
- fasola, groch,
- kiełki pszenicy, wszelkiego rodzaju nasiona,
- warzywa, owoce.
2. Wypijaj 8 lub więcej szklanek wody.
3. Ogranicz spożycie kofeiny.
Najważniejsze źródła kofeiny w diecie to kawa, coca cola i inne napoje bezalkoholowe.
4. Unikaj tłustych pokarmów i przekąsek.
5. Unikaj pikantnych przypraw.
Niektóre osoby z ZJD źle tolerują ostre sosy, przyprawy lub pokarmy, które zawierają:
- sproszkowane chili,
- czosnek,
- imbir,
- czerwony pieprz.
Stosuj przyprawy:
- bazylia,
- oregano,
- tymianek,
- rozmaryn.
6. Unikaj nadmiernych ilości alkoholu.
Alkohol powoduje pobudzenie przewodu pokarmowego, prowadzi do zwiększonego wydzielania soków trawiennych i dlatego może nasilać zgagę, bóle brzucha i biegunkę.
Przeczytaj: Jakie czynniki wpływają na wchłanianie alkoholu?
7. Unikaj produktów wzdymających.
Produkty działające wzdymająco:
- brokuły,
- brukiew,
- brukselka,
- cebula,
- kalafior,
- kalarepa,
- kapusta,
- kapusta kiszona,
- kukurydza,
- pieprz,
- pory,
- rzepa,
- rzodkiewka,
- szalotka,
- fasola,
- soczewica,
- groch.
U niektórych osób dolegliwości mogą wywołać również:
arbuz, awokado, jabłka ze skórką, melon, suszona śliwka, jaja ugotowane na twardo, kiełki pszenicy, napoje bezalkoholowe słodzone sorbitolem, nasiona (maku, siemienia lnianego, słonecznika, sezamu), piwo.
8. Zjadaj jednorazowo mniejsze porcje i jedz częściej.