W chorobach zapalnych trzustki należy unikać alkoholu, a najlepiej wyeliminować go z diety.

Jakie czynniki wpływają na wchłanianie alkoholu?

Do czynników, które wpływają na wchłanianie alkoholu (a tym samym szybsze upijanie się), zaliczamy płeć (panowie mają zazwyczaj „mocniejszą głowę”) oraz pokarm (im potrawa tłustsza, tym bardziej spowolnione zostaje wchłanianie alkoholu z przewodu pokarmowego i tym alkohol wolniej dociera do żołądka i jelit).
/ 21.12.2010 14:12
W chorobach zapalnych trzustki należy unikać alkoholu, a najlepiej wyeliminować go z diety.

Płeć

Pamiętajmy, że alkohol lepiej rozpuszcza się w wodzie niż w tłuszczu. Kobiety szybciej się upijają i potrzebują mniejszej dawki alkoholu w odróżnieniu od płci męskiej. Dzieje się tak dlatego, że w ciele kobiety znajduje się mniejsze stężenie wody niż u mężczyzn, a ponadto kobiety maja mniejsze stężenie enzymu rozkładającego alkohol (tzw. dehydrogenaza alkoholowa).

Zatem część alkoholu nie ulega rozkładowi i dostaje się do krwi, a następnie do różnych narządów i komórek. Teraz już znamy przyczynę szybszego upijania się kobiet i wcale to nie zależy od masy ciała, jak wielu z nas sądzi.

Zobacz też: Dlaczego ludzie uzależniają się od alkoholu?

Pokarm

Wydawałoby się, że im więcej zjemy, tym będziemy się lepiej czuli. Jest to błędne myślenie. Liczy się jakość, a nie ilość spożywanego pokarmu podczas nocy z alkoholem. Należy pamiętać, że im potrawa tłustsza, tym bardziej spowolnione zostaje wchłanianie alkoholu z przewodu pokarmowego, tym alkohol wolniej dociera do żołądka i jelit.

Następuje proces, który spowalnia wchłonięcie alkoholu do krwi. Bardzo ważne jest, aby nie popijać alkoholu napojami gazowanymi, ponieważ dodatkowo sprzyjają wchłanianiu etanolu.

Czynniki wywołujące kaca

  • aldehyd octowy - gromadzenie się go w organizmie wywołuje nudności, wymioty, zaczerwienienie twarzy, bóle głowy. Objawy te spowodowane są rozszerzaniem się naczyń krwionośnych;
  • alkohol etylowy - jest substancją moczopędną, przyczynia się do odwodnienia organizmu i wypłukuje z niego mikro- i makroelementy oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, potas, wapń oraz cynk. Powolny „zabójca mózgu” zniekształca przesyłanie sygnałów między komórkami nerwowymi, co w efekcie powoduje nieprawidłowe działanie centralnego układu nerwowego;
  • substancje dodatkowe - są to takie, które decydują o rodzaju alkoholu (siarczany - uzyskiwane, w sposób sztuczny, fenole - uwalniane z winogron, pozyskiwane w procesie fermentacji). Co dziwniejsze są bardziej toksyczne niż sam etanol, zaliczamy je do alkoholi barwionych: szampana, czerwone wino, brandy, whisky. To one są najczęstszym czynnikiem bólu głowy.

Zobacz też: Dlaczego pijemy alkohol?