O historii truskawek
Mało kto wie, że truskawki to owoc wyhodowany sztucznie 300 lat temu. Stworzono je z połączenia poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską. Obie odmiany poziomek sprowadzono do Europy z Ameryki Północnej i Południowej. Początkowo cieszyły wyłącznie podniebienia bogaczy, jednak szybko na ich zakup stać było już każdego.Wartości odżywcze truskawek
Nie sposób zliczyć wszystkich zalet tych owoców. Przede wszystkim można się nimi zajadać bez ograniczeń, gdyż są niskokaloryczne: 100 g to 35 kcal. Podczas zakupów uważaj tylko na to, by nie były zbyt mocno nawożone, bo takie owoce mogą wywołać dolegliwości trawienne. Warto więc pytać o to sprzedawców albo po prostu wybierać mniejsze i drobniejsze - są nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze.Truskawki - w czym tkwi ich wspaniała moc?
USPRAWNIAJĄ TRAWIENIEIch pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmowych, a także korzystnie wpływają na florę bakteryjną.
SĄ DOBRE DLA NEREK
Mają właściwości odkwaszające i moczopędne – mogą być polecane osobom cierpiącym na choroby nerek oraz reumatyzm.
POPRAWIAJĄ PRACĘ MÓZGU
Polifenole w truskawkach chronią przed pogorszeniem funkcji mózgu, a także zapobiegają udarom.
CHRONIĄ PRZED ANEMIĄ
Dostarczają organizmowi dużo krwiotwórczego, łatwo przyswajanego żelaza.
DZIAŁAJĄ ANTYRAKOWO
Znajduje się w nich kwas elagowy, skutecznie niszczący rakotwórcze substancje.
PIELĘGNUJĄ SKÓRĘ
Zawierają pierwiastek śladowy mangan, który zapewnia elastyczność skóry i zapobiega jej pękaniu.
Uwielbiasz truskawki. Tutaj znajdziesz dziesiątki przepisów na ich pyszne przyrządzenie!