Większość chorych na podagrę boryka się z problemem nadwagi, ale czynnikiem wyzwalającym tę chorobę może być też przesadne stosowanie głodówek lub tzw. diet oczyszczających. Osoby chore na dnę muszą bezwzględnie zmienić swój styl życia i przestrzegać odpowiedniej diety.
Zmień swój styl życia
Osoby chore na dnę moczanową powinny unikać czynników, które mogą wyzwalać ostre ataki dny. Tymi czynnikami są:
• stres,
• nadmierny wysiłek fizyczny,
• przechłodzenie organizmu,
• głodówek,
• spożywanie alkoholu.
Odchudź się, ale zdrowo
Większość pacjentów cierpiących na dnę moczanową jest otyłych lub ma nadwagę. Redukcja masy ciała zmniejsza ryzyko wystąpienia dny moczanowej oraz pogłębienia choroby już istniejącej. Jednak ze względu na to, że głodzenie może powodować częstsze napady dny - odchudzanie tych osób musi przebiegać powoli. Zdrowe odchudzanie polega na dostarczeniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników przy mniejszym spożyciu energii. Zmniejszenie energii w diecie nie może być zbyt drastyczne. Redukcja masy ciała powinna być nie większa niż 0,5 – 1 kg tygodniowo. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, najlepiej zrobisz udając się do dietetyka, który ustali dla Ciebie indywidualną dietę.
Unikaj
Główne postępowanie dietetyczne w dnie polega na eliminowaniu podaży puryn z pokarmem, co obniża pulę kwasu moczowego w organizmie. Dzięki ograniczeniu puryn w diecie chory zapobiega atakom dny, oraz ich konsekwencjom – przewlekłym powikłaniom narządowym i metabolicznym. W związku z powyższym z diety osoby chorej na dnę moczanową należy wykluczyć produkty, które zawierają duże ilości związków purynowych.
Przeczytaj: Otyłość a choroby
Wyeliminuj ze swojej diety
Wyciągi z kości i mięsa, podroby, konserwy, galarety mięsne i rybne, tłuste przetwory mleczne, sery: żółte, pleśniowe i topione, mleko sojowe, żelatynę, zupy na wywarach z kości i mięsa, śledzie, sardynki, szproty, skorupiaki morskie, duże ilości mięsa i drobiu, tłuszcze zwierzęce (łój, słonina, boczek), rabarbar, suche strączkowe, szczaw, szpinak, grzyby, mocna herbata, kawa, kakao, czekolada.
Jakie produkty działają korzystnie
Do swojej diety włącz produkty, które wpływają dodatnio na wydalanie kwasu moczowego z moczem. Są to przede wszystkim: mleko o obniżonej zawartości tłuszczu i przetwory mleczne: kefiry, jogurty, maślanki, mleko acydofilne, białe chude sery, twarożki.
Ważne co pijesz
Pacjentom chorym na dnę moczanową nie wolno pić: kakao, kawy, mocnych naparów herbat, alkoholu (w tym także piwa). Picie soków owocowych powinno być ograniczone.
Zaleca się spożywanie słabych naparów herbat, kompotów, wód mineralnych. Picie tych ostatnich korzystnie wpływa na wydalanie kwasu moczowego z organizmu, dlatego nie ograniczaj ich spożycia.
Posiłki spożywaj regularnie. W ciągu dnia powinno się zjadać 4 – 5 posiłków. Ważne jest także, aby ostatni posiłek spożyć nie krócej niż 3 – 4 godziny przed snem; w ten sposób zapobiegniesz kumulacji w organizmie kwasu moczowego nocą.