Jeżeli macie problem z odpowiednim doprawieniem zupy, koniecznie zajrzyjcie do naszych porad. Podpowiemy wam, jakich przypraw użyć do danej zupy, by wzbogacić jej smak i aromat.
Doprawianie potraw wcale nie jest prostym zadaniem, wymaga bowiem wyczulonego smaku i umiejętnego doboru przypraw. Zwykle stosujemy kilka przypraw - sól, pieprz, przyprawa uniwersalna. Czasem to byt mało, by wydobyć z potrawy właściwy smak.
O smak zupy powinniśmy zadbać już w pierwszym etapie - gotowania wywaru. Potem ewentualnie doprawić do smaku. Na samym końcu do większości zup dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, rzeżuchę, listki bazylii itp. Wzbogacają one smak i aromat.
Zobaczcie czym przyprawiać różne rodzaje zup:
- barszcz czerwony - czosnek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, pieprz, ziele angielskie
- fasolowa - goździki, liść laurowy, majeranek, pieprz, ziele angielskie
- grochowa - bazylia, cebula, czosnek, lubczyk, majeranek
- grzybowa - bazylia, cebula, estragon, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka
- jarzynowa - bazylia, estragon, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka
- kapuśniak - kminek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie
- kapuśniak z włoskiej kapusty - gorczyca, kminek, pieprz, ziele angielskie
- krupnik - lubczyk, pietruszka, ziele angielskie
- owocowa - cynamon, goździki, melisa, wanilia
- pomidorowa - bazylia, koperek, lubczyk, papryka, pietruszka
- rosół - liść laurowy, majeranek, pieprz, pietruszka, ziele angielskie
- ziemniaczana - cząber, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka, pietruszka, pieprz, ziele angielskie
- żur - czosnek, kminek, pieprz, pietruszka
Chcesz wiedzieć skąd się wzięły przyprawy? Koniecznie przeczytaj artykuł: Pochodzenie przypraw