Cynamon
Skąd pochodzi? Pozyskuje się go z wysuszonej kory młodych pędów cynamonowca cejlońskiego. Jej kawałki schnąc zwijają się z obu stron i tworzą podwójne rurki o brązowozłocistym kolorze. Cynamon ma silny, aromatyczny zapach oraz korzenny – zarazem gorzkawy i słodki smak.Właściwości Zaostrza apetyt i przyspiesza trawienie.
Nasza rada Cynamonem możesz przyprawiać dania słodkie. Ale urozmaica on też smak szynki, kotletów i bitek.
Gałka muszkatołowa
Skąd pochodzi? Przyprawą są ususzone, szarobrązowe, owalne nasiona drzewa – muszkatołowca korzennego. Wykorzystuje się też okalającą je czerwoną osnówkę, nazywaną kwiatem muszkatołowym (jest pikantniejsza niż nasiona). Gałka ma zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak.Właściwości Zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne.
Nasza rada Utartą gałką dosmaczaj kremy, budynie, ciasta, lody, kompoty, pieczone owoce i gotowane warzywa (np. marchew, szpinak, kalafior). Przyprawa pasuje też do grzanego wina i ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb.
Wanilia
Skąd pochodzi? Jej laski są owocami storczykowatego pnącza. Słodko-korzennego aromatu i ciemnego koloru nabierają podczas obróbki, polegającej na naprzemiennym „poceniu” i suszeniu. Białawy nalot waniliny świadczy o najlepszej jakości!Właściwości Łagodzi objawy wyczerpania nerwowego i depresji.
Nasza rada Rozdrobnioną laskę dodawaj do ciast, budyniów, kremów, lodów czy napojów mlecznych. Do napojów albo sosów deserowych tę samą całą laskę możesz wkładać 3-4 razy (po wyjęciu trzeba ją tylko dobrze wysuszyć).
Ziele angielskie
Skąd pochodzi? To, niedojrzałe owoce drzewa – korzennika lekarskiego. Po wysuszeniu są brązowe, trochę większe od ziarnka pieprzu. Mają korzenny zapach i słodko-ziołowy smak (jakby mieszanki goździków, pieprzu, cynamonu, imbiru i kardamonu).Właściwości Ułatwia trawienie tłuszczu. Lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe.
Nasza rada Wykorzystuj ziele jako dodatek do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs. Przyprawa nadaje się też do warzyw, ryb i zup jarzynowych. Dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów – podnosi ich walory smakowe.
Anyż gwiazdkowy
Skąd pochodzi? Przyprawą są suszone owoce wiecznie zielonego drzewa rosnącego w krajach tropikalnych. Mają kształt gwiazdek, silny zapach (mocniejszy niż zwykły anyżek) i korzenno-słodkawy smak. Można ich używać w całości lub po zmieleniu.Właściwości Działa rozkurczowo, moczopędnie i pobudza trawienie.
Nasza rada Zmielony anyż możesz stosować np. do świątecznych wypieków oraz do wieprzowiny, cielęciny i drobiu. Całe gwiazdki podniosą zaś smak kompotów (zwłaszcza ze śliwek, gruszek lub jabłek) oraz kawy z cukrem.
Goździki
Skąd pochodzą? Są to suszone, nierozwinięte pąki tropikalnego drzewa – goździkowca. Mają słodki, owocowo-drzewny zapach oraz korzenny, lekko piekący i gorzkawy smak. Najczęściej używa się ich w całości.Właściwości Poprawiają trawienie, łagodzą objawy niestrawności. Ich ssanie usuwa z ust nieprzyjemny zapach, np. czosnku.
Nasza rada Całymi goździkami przyprawiaj kompoty, grzane wino, sosy mięsne, śledzie i wekowane owoce. Możesz je też używać do marynowania dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Sproszkowaną przyprawę dodaje się także do mięsnych pasztetów i farszów oraz potraw rybnych.
napisane na podstawie tekstu Beaty Prasałek opublikowanego w miesięczniku Poradnik Domowy