Trądzik różowaty występuje u około 2% populacji. Choroba ta najczęściej dotyka osoby w wieku 25-35 lat, a nawet późniejszym (45-55 lat). Rzadziej występuje osób młodszych, poniżej 25 roku życia. Trądzik różowaty występuje zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Objawy to pękanie naczynek, suchość skóry, zaczerwienienie policzków, brody oraz czoła. Cechą charakterystyczną u mężczyzn jest Rhinophyma, czyli kalafiorowaty przerost skóry nosa. Zaostrzenie objawów u kobiet ma miejsce w czasie miesiączki i w okresie przekwitania.
Czytaj więcej: Trądzik różowaty – co to takiego?
Do powstawania zmian trądzikowych mogą usposabiać:
- zaburzenia hormonalne,
- zaburzenia naczynioruchowe związane z układem nerwowym polegające na łatwym czerwienieniu się pod wpływem bodźców emocjonalnych i fizycznych,
- stosowanie maści sterydowych na skórę twarzy,
- zakażenie pasożytami (nużeńcami lub drożdżakami).
Jakie czynniki mogą nasilać trądzik różowaty?
- Nadmierne opalanie – u 81% osób zaostrza trądzik.
- Wysoka temperatura powietrza – 75%.
- Stres – 78%.
- Intensywne ćwiczenia fizyczne – 56%.
- Gorące kąpiele – 51%.
- Wilgoć – 44%.
- Niektóre kosmetyki – 41%.
- Niektóre leki – 15%.
Czynniki żywieniowe zwiększające trądzik różowaty:
- Spożycie alkoholu – 52%.
- Pikantna żywność – 45%.
- Gorąca żywność i napoje – 35%.
- Niektóre owoce – 13%.
- Marynowane mięso – 10%.
- Niektóre warzywa – 9%.
- Produkty mleczne – 8%.
Do powstawania zmian trądziku różowatego usposabiają zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego:
- zaburzenia pH żołądka,
- nieżyt żołądka,
- zapalenie żołądka spowodowane obecnością bakterii H. pyroli,
- przewlekłe zaparcia,
- stany zapalne dróg żółciowych.
Polecamy: Zespół jelita drażliwego – co jeść?
Dieta a H. pyroli
Zakażenia H. pyroli może zaburzać wchłanianie różnych mikroskładników m. in. żelaza, witamin B12, kwasu foliowego, witaminy C i β-karotenu.
Aby potwierdzić zakażenie H. pyroli należy przeprowadzić odpowiednie badanie diagnostyczne. Po potwierdzeniu obecności bakterii lekarz zaleci odpowiednią farmakoterapię, którą należy wspomóc właściwą dietą. Nie powinno zabraknąć w niej czosnku, który hamuje rozwój tej bakterii. Może być on spożywany zarówno w postaci surowej jak i sproszkowanej. Zalecane jest również częste włączanie do jadłospisu brokuł oraz kapusty. Rośliny z rodzin kapustnych zawierają bowiem sulforafan, związek, który niszczy bakterie, działa przeciwnowotworowo oraz łagodzi zaczerwienienia towarzyszące trądzikowi różowatemu.
Przewlekłe zaparcia
Wydaje się to na pozór mało związane z cerą, ale jednym z czynników mogących powodować powstawanie trądziku różowatego są przewlekłe zaparcia. Ich powstawaniu sprzyja zbyt małe spożycie wody, dieta uboga w błonnik pokarmowy, warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe oraz jadłospis bogaty w przetworzone produkty, tłuszcze nasycone, cukry rafinowane oraz napoje słodzone sacharozą lub syropem glukozowym.
Zaburzenia pH żołądka
Powodem zaburzeń pH żołądka, podobnie jak zaparć, jest niewłaściwa dieta, bogata w białko, cukier oraz żywność wysoko przetworzoną. Niekorzystnie na równowagę pH wpływa również stres i przewlekłe schorzenia np. cukrzyca.
Żywność można podzielić na zakwaszającą i alkalizującą.
Aby utrzymać optymalne pH należy spożywać 80% żywności alkalizującej i 20% zakwaszającej. Produkty alkalizujące to głównie warzywa, owoce, mleko i napoje mleczne.
Polecamy: Woda, czyli prosty sposób na wzmocnienie
Jakie produkty stosować?
Szczególnie silne właściwości alkalizujące mają:
- cytryna, arbuz, melon, suszone figi i daktyle, mango, papaja, kiwi, gruszki, jabłka, winogrona, ananasy, jagody,
- pietruszka, awokado, cebula, pomidory, ogórki, seler, czosnek, brokuły, sałata, ziemniaki, kapusta, soki warzywne,
- migdały, wiśnie, pikle, oliwa z oliwek, tofu, sezam, grzyby, morele, dynia, rodzynki.
Produkty silnie zakwaszające to:
- Słodziki, wołowina, napoje gazowane, mąka, cukier, drób, czekolada, herbata, makaron,
- Ryby, soki owocowe słodzone, ryż, sery żółte, jaja, majonez,
- Miód, fruktoza, płatki, mleko kozie, oliwki, orzechy pekanowe.
Dieta zapobiegająca zaburzeniom pracy przewodu pokarmowego jak również trądzikowi różowatemu powinna zawierać dużo błonnika pokarmowego, mlecznych napojów fermentowanych z Lactobacillus oraz warzyw i owoców bogatych we flawonoidy.
Trądzik różowaty to choroba przewlekła, ale wiemy o nim coraz więcej, dlatego możemy go coraz skuteczniej leczyć. Nie zapominajmy, że to, co jemy, ma wpływ nie tylko na naszą masę ciała, zdrowie i samopoczucie, ale również kondycję naszej skóry i wygląd cery.
Czytaj na forum: Jak zamaskować trądzik różowaty?
Autor: Agnieszka Kopacz, dietetyk Kalorynki, agnieszka@kalorynka.pl
Źródło: www.kalorynka.pl